Jó jelnek tűnik a liverpooliak számára, hogy Steven Gerrard már nem a Liverpool focistája. A Vörösök csapatkapitánya tavaly elhagyta nevelőegyesületét, hogy az Amerikai Egyesült Államokban nyerjen bajnokságot. És bár a 36 éves középpályás két idényt játszott a Los Angeles Galaxyben, de ugyanúgy nem szerzett bajnoki címet, mint a Liverpoolnál eltöltött csaknem két évtized alatt.

 
Egyre több szakember és focidrukker mondja, hogy bajnoki címre esélyes a Jürgen Klopp edző által irányított alakulat

 Valószínűleg csak nagyon kevés focidrukker van, aki nem tudja, hogy Anglia egyik leghíresebb és legeredményesebb focicsapata, a Liverpool FC majd’ harminc éve képtelen bajnoki címet nyerni!

Ilyesmi legutóbb az 1989–90-es idényben fordult elő. Fogalmazhatunk úgy is, hogy amióta Premier League-nek nevezik az angol élvonalbeli focibajnokságot, azaz 1992 óta, a Liverpool FC még egyetlenegyszer sem lett angol bajnok. Miközben ez idő alatt többször nyert FA Kupát, angol ligakupát és szuperkupát, diadalmaskodott a Bajnokok Ligájában, az UEFA Kupában és az UEFA Szuperkupában, négyszer volt ezüstérmes Angliában, döntős a BL-ben és a FIFA-klubvilágbajnokságon.

A Liverpool FC az európai labdarúgás utóbbi négy évtizedének egyik meghatározó klubja. Az angol FourFourTwo szaklap éppen nemrégiben készített rangsort a futballtörténelem 50 legjobb együtteséről, és az 1975–1984 közötti Liverpool a legszűkebb elitbe, a Top 10-be került be. Ez egyáltalán nem véletlen: az akkori Liverpool FC olyasmit vitt véghez néhány év leforgása alatt, ami csak nagyon kevés fociklubnak adatik meg: kilenc év alatt hétszer volt Anglia bajnokcsapata, ötször nyert angol szuperkupát és négyszer angol ligakupát, szintén négy alkalommal nyert Bajnokok Ligáját (akkoriban Bajnokcsapatok Európa Kupájának nevezték a sorozatot), de közben egyszer az UEFA Kupában is diadalmaskodott, nyert egy UEFA Szuperkupát, valamint döntős volt további másik kettőben és ezüstérmet szerzett a labdarúgó Világkupa döntőjében.

A szenzációs sikerkorszakot és az ínséges éveket követően most az angol Premier League élén tanyázik a liverpooli focicsapat.

Egyre több szakember és focidrukker mondja, hogy bajnoki címre esélyes a Jürgen Klopp edző által irányított alakulat. (Tizenegy forduló után már 30 gól a Klopp-legénység termése, s ha továbbra is hasonló ütemben termeli a gólokat, akkor minden bizonnyal meg fog dőlni a Chelsea 103-as gólrekordja és a Kloppcsapat lesz a Premier League új gólrekordere is.)

Az is bizakodásra adhat okot a Vörösök drukkereinek, hogy nemcsak nagy mennyiségben termeli a gólokat a Liverpool, hanem széles a paletta is és már tíz olyan játékos van a csapatban, akik betaláltak az ellenfelek kapujába. Köztük van Philippe Coutinho is, aki a Whoscored.com szakportál szerint jelenleg a Premier League legjobb játékosa (de másik két Liverpool-focista, Roberto Firmino és Sadio Mane is a legjobb tízben van). A Mane, Coutinho, Firmino csatártriót pedig annyira termelékenynek tartják a focidrukkerek, hogy az FC Barcelona MSN-je (Messi, Suarez, Neymar) után már ennek a hármas fogatnak is van külön beceneve: „halálos trió”.
 

Micsoda fickók!
Az 1975–1984-es Liverpool FC-t olyan játékosok neve fémjelzi, mint Kenny Dalglish, Alan Hansen, Ian Rush, Emlyn Hughes, Kevin Keegan, Terry McDermott, Phil Thompson, Phil Neal, Ray, Alan Kennedy, Graeme Souness, Ronnie Whelan, Ray Clemence, Bruce Grobbelaar. És olyan edzők, mint Bob Paisley és Joe Fagan.



A csapat sikere nagyban köszönhető a német mesternek. Jürgen Klopp – szokása szerint – nem az első évben alkotott nagyot új csapatával. Klopp a Dortmunddal az első évben még csak a 6. lett, egy évre rá viszont megnyerte a Bundesligát. Aztán még egyszer. A Liverpool tavaly 8. lett, úgyhogy minden jel szerint az idei lesz Klopp és a csapat éve.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!