Miközben a fél világ (és egész Európa) a tévéképernyők előtt és a stadionokban őrjöng, a suhumi Dinamo Stadionban labdarúgó-világbajnokot avattak. Nem tévedés: világbajnokot. Méghozzá az abháziai Suhumiban.

Egy olyan világbajnokságról beszélünk, amelyen olyan csapatok vettek részt, mint a Felvidék, Monaco, Lappföld, Székelyföld, Iraki Kurdisztán, a Chagos-szigetek, Szomáliföld vagy Hegyi-Karabah.

A Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (ConIFA) három évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy játéklehetőséget és megmérettetést biztosítson a különböző népeknek, nemzeteknek és az elszigetelt régióknak, amelyek önállóan nem képviseltetik magukat a világ labdarúgásában.

Az első Európa-bajnokságot tavaly Magyarországon, pontosabban Debrecenben rendezték. A győzelmet Padánia (Észak-Olaszország) szerezte meg.

Egy hete a suhumi Dinamo Stadionban telt ház (4500 néző) izgulta végig az Abházia–Pandzsáb döntőt. Csak a viszonyítás kedvéért: egy 240 ezer lakosú, 8 és fél ezer négyzetkilométer területű, kaukázusi miniállam csapata játszott a 28 milliós, 50 ezer négyzetkilométeres indiai tartománnyal.

Abháziát egyébként 2008-ban ismerte el a nemzetközi közösség mint független államot, de egyelőre nem kérte felvételét a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségbe (FIFA). A pandzsábi csapat pedig mindössze két éve alakult, hol máshol, mint Nagy-Britanniában. Odahaza nem nézték volna jó szemmel ugyanis a függetlenedési törekvéseket, még fociban sem. A csapat keretét éppen ezért nem honi, hanem az angol alsóbb osztályokban játszó pakisztáni és indiai játékosok alkotják. A vége 1-1-es döntetlen lett, büntetőkkel a hazaiak emelhették magasba a legfüggetlenebb focitrófeát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!