Lassan búcsút inthetünk a télnek, a február azonban nem csak néhány kósza napsugárral és korai madárcsicsergéssel érkezik. A magyar foci néhány megmaradt rajongójának nagy örömére folytatódnak ugyanis az OTP Bank Liga küzdelmei.

 
Üres lelátók előtt - Fotó: Illyés Tibor, MTI

Lassan búcsút inthetünk a télnek, a február azonban nem csak néhány kósza napsugárral és korai madárcsicsergéssel érkezik. A magyar foci néhány megmaradt rajongójának nagy örömére folytatódnak ugyanis az OTP Bank Liga küzdelmei. A tavasz nagy kérdése valószínűleg nem az lesz, hogy a Fradi be tudja-e osztani 18 pontos előnyét (ennyi egység jelenleg egy kényelmes bent maradó helyhez is elég), igazi izgalmakat a dobogóért és a kiesés ellen folytatott harcoktól várhatunk. Előbbire az Újpest, a Videoton, a Paks, az MTK és a Haladás jó eséllyel pályázik, a kiesők kenyerén pedig valószínűleg a Vasas–Puskás Akadémia–Békéscsaba hármas két tagja fog osztozni. Érdemes azonban más szemszögből is figyelni a tavaszi folytatást.

Az Eb-re kijutás visszahelyezte Magyarországot a futball térképére, és a magyar, illetve a magyar bajnokságban játszó játékosok piaci értékét is jelentősen emelte.

Ennek köszönhetően a téli átigazolási időszakban még a korábbi nyarakon is ritkán látott összegek áramoltak az NB I-be. Balogh Norbert (DVSC) több mint 2 millió, Kleinheisler László (Videoton) 300 ezer, Mbaye Diagne (Újpest) pedig szintén 2 millió euró körüli összeg fejében intett búcsút a magyar bajnokságnak. A beáramló pénz és az újjáéledő magyar fociban hívő szponzorok segítségével sok csapatnak jutott pénz erősítésekre, ami akár az erőviszonyok tavaszi átrendeződéséhez is vezethet. Az Újpestnél például Diagne 11 gólját Lázok (korábban Vasas) és Lencse (Puskás Akadémia) lesz hivatott pótolni, a Debrecen pedig Holman megvétele mellett Ognjen Djelmic (Zeljeznicar) elhappolásával is megrövidítette a Ferencvárost, amely „bánatában” meg sem állt a német U-válogatott, Florian Trinks szerződtetéséig. Hazatérőkből sincs hiány, Elek Ákos egy kínai kaland végére tett pontot a diósgyőri szerződés aláírásával, Korcsmár Zsolt pedig a Greuther Fürth szerelését cserélte a Vasas piros-kék mezére. Talán a két válogatott labdarúgó hazacsábításával is felérő fegyvertény, hogy a Békéscsaba liverpooli nevelésű futballistát igazolt.

A 25 éves Nathan Eccleston utoljára a skót élvonalbeli Kilmarnockban játszott, pályafutását pedig olyan játékosok mellett kezdhette meg, mint Fernando Torres, Dirk Kuyt vagy Steven Gerrard. Vagyis a felpezsdülő transzferszezon akár izgalmas tavaszt is hozhat. És akkor még nem is beszéltünk a közelgő Eb-ről.

A nagy kérdés az, hogy ha mindezek ellenére sem lesz érezhető javulás a magyar fociban, lesz-e még, akit jövőre is érdekelni fog egy hasonló írás?

(Erről bővebben Hegyi Iván kollégánk ír a friss VH-ban a Gól rovatban, "Kezdő mezőny" címmel.)

2 millió euró
– ennyiért cserélnek gazdát a legdrágább
magyarországi focisták

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!