A véletlen többször is jelentős szerepet játszott a kenus Mike Róbert életében. Kajakozni szeretett volna, ezért testnevelő tanára az UTE kajak-kenu szakosztályához, Fábiánné Rozsnyói Katalinhoz irányította, ám a folyosón először Oláh Tamással, a kenusok edzőjével találkozott, aki „letérdepeltette” egy hajóban, az alkatát megfelelőnek találta, és rábeszélte a kenuzásra. 2013-ban a szegedi Világkupa-verseny előtt a társa, Tóth Márton megsérült, ekkor gondolta Oláh Tamás, hogy Vasbányai Henrikkel próbálják meg a páros lapátolást. A „kényszer szülte” kettes néhány heti közös edzés után az Európa-bajnokságon 1000 méteren ezüstérmes lett, két hónappal később megnyerte a világbajnokságot, tavaly pedig a milánói kvalifikációs vb-n az 1000 méteren nyert ezüstéremmel megszerezte az olimpiai kvótát.

 
Mike Róbert és Vasbányai Henrik - Fotó: Kovács Anikó, MTI

– A magyar kajakosok az ötkarikás játékokon szépen gyűjtötték az érmeket, kenu kettesek azonban utoljára 2008-ban Pekingben álltak dobogóra, amikor Kiss Tamás és Kozmann György bronzérmes lett.

– Már a londoni olimpiára is szerettem volna kijutni, de nem jött össze a kvóta. A kenusokat akkor Vajda Attila képviselte.

– Vasbányai Henrikkel könnyen összecsiszolódtak?

– Kedden összetérdeltünk, és szombaton nyertünk Szegeden, a Világkupasorozaton.

– Lassan három éve lapátolnak együtt. Közben barátok is lettek?

– A szó hétköznapi értelmében nem vagyunk barátok, de ez nem feltétlenül szükséges. A barátság néha léket is kaphat, és ez velünk nem fordulhat elő. Minket a közös kemény munka, és az köt össze, hogy mindketten mindig győzni akarunk.

– A többiek most meleg vízi edzőtáborokban vannak külföldön. Önök miért maradtak itthon?

– Amikor elkezdtünk együtt evezni, a szövetségtől kapott támogatás még nem fedezte a külföldi utat, mégis világbajnokok lettünk. Azóta is a Gubacsi úti vízitelepen edzünk, ahol minden adott a jó felkészüléshez. Nekünk ez eddig is bejött, reggelente ugyan még kicsit hideg van, de jól érezzük magunkat itthon.

– Tavaly Rióban az előolimpián nem tudtak rajthoz állni, mert baj volt a vízzel.

– De nem a pálya vizével, hanem a kiosztott üveges ásványvízzel. Sajnos több társunkkal együtt Henrik is fertőzést kapott, ezért a versenyt fel kellett adnunk, de előtte a körülményeket tudtuk tesztelni. Kiderült, hogy az utolsó 200 méteren kicsi a víz, ami sokkal jobban megfogja a hajót, ezért jóval nagyobb erőre lesz szükség a sebesség megtartásához. Ásványvizet pedig majd itthonról viszünk magunkkal.

– Az 1000 méteres táv a „királykategória”, mert a fizikai és mentális adottságok itt jönnek ki legjobban. Mire lehet számítani Rióban?

– Arra, hogy nehéz lesz. Nagyon besűrűsödött a mezőny, az utóbbi időben sok tehetséges fiatal kenus tűnt fel. Ez már látszott a milánói kvalifikációs vb-n is, például 1000 méteren a 2014-es világbajnok románok nem jutottak kvótához, és a londoni olimpiai bajnok németek sem végeztek az első háromban. Biztos, hogy az olimpián nagy csata lesz a dobogóért, és ott már nem lehet semmit a véletlenre bízni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!