Simicska Lajos szavai jelentőségét az adja, hogy ő mondja, az ember, aki sokat tudhat Orbánról. Az egykori szobatársból lett kétkezi oligarcha múlt vasárnap az emlékezetes gecizésnél jóval visszafogottabb hangon két lényeges állítást tett.Az egyik, hogy Orbán Viktor sorkatonai szolgálata alatt együttműködhetett az akkori állambiztonsággal, a másik, hogy ennek bizonyítékai Moszkvában lehetnek, és ezzel zsarolhatják Orbánt, ami akár magyarázhatja a sokat vitatott Paks II beruházást is.

 
Orbán Viktor - Fotó: Andreas Ufartas, MTI/EPA

Simicska valószínűleg jól megfontolta szavait, ez onnan is tudható, hogy rajta számon kérni bármelyik állítás bizonyítékát bajosan lehet. Szokásával ellentétben Orbán Viktor is reagált, de a ködöt fel nem oszlatta, tán még növelte is. Mi viszont még a mai orosz titkosszolgálati irattárig is elmentünk a tisztánlátás érdekében.

A KGB utódszervezete, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) archívumában kutatni lehetetlen.
"Azért mi feltettük a magunk kérdéseit magának az FSZB-nek is, s azonnal jött is válasz, igaz, csak egy automatikus válaszlevél formájában. Ebben annyi állt, hogy levelünket megkapták, kis türelmet kérnek. Ennyi."

A részletek a március 14-én és 15-én is kapható Vasárnapi Hírekben, "Türelmet kérnek" című összeállításunkban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!