Jerome Sessini francia fényképész, a Magnum Photos munkatársa az elsők között volt, akik megközelítették csütörtökön délután a lezuhant repülőgépet.

 
Fegyveres őség a roncsoknál - Forrás: ARP

Olyan gyorsan ért a helyszínre, hogy a fegyveresek még nem tudták akadályozni a munkáját - csak valamivel később került bajba. A fotós a Time magazinnak mesélt arról, amit a helyszínen látott.

"Nem hiszem, hogy valaha képes leszek úgy felülni egy gépre, hogy ne ezek a képek jussanak eszembe” – mesélte a francia fényképész.

A helyszíni beszámoló a Vasárnapi Hírek július 20-i számában jelent meg, "Napraforgók között horror" címmel.

Eltüntetik a nyomokat?

Kijev azzal vádolja az oroszbarát szeparatistákat, hogy megpróbálják eltüntetni a nyomokat, amelyek bizonyítanák, hogy ők lőtték le a maláj utasszállító repülőgépet, fedélzetén 298 emberrel.

A holttestek és a gép roncsai a szeparatisták által ellenőrzött Grabovo település körzetében szóródtak szét. Világszerte egyetértés van abban, hogy független vizsgálatra van szükség. A kérdés az, vajon az oroszbarát lázadók beengedik-e az odaérkező maláj és holland szakértőket. Az ukrán kormány Harkovban állított fel egy központot az áldozatok hozzátartozóinak. Ugyanakkor szombaton Putyin orosz elnök és Merkel német kancellár egyetértett abban, hogy a nemzetközi repülésügyi szervezetnek kell a vizsgálatot lefolytatnia.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy merre vannak a csütörtökön minden bizonnyal lelőtt gép fekete dobozai, Kijev szerint náluk nincs, a lázadók pedig hallgatnak. Az ukrán hatóságok állítása szerint a szeparatisták több mint 30 holttestet egy donyecki hullaházba szállítottak, míg a repülőgép roncsait Oroszországba akarják szállítani. A maláj gép tragédiája nyomán valóságos propagandaháború alakult ki ukránok, oroszok és az oroszbarát lázadók részvételével.

Propagandaháború

Beindult a propagandagépezet is: az orosz kormány ukránellenesre írta át a Wikipédián a maláj gép lelövéséről szóló szócikket. Eredetileg az amerikai titkosszolgálat által kiadott jelentést alapul véve az állt a szövegben: „Az [MH17-es] repülőt a csak saját maga által elismert Donyecki Népköztársaság terroristái lőtték le Buk-rendszerű rakétákkal, amit a terroristák az Oroszországi Föderációtól kaptak.” Ezt tegnap, moszkvai idő szerint délelőtt 9.35-kor úgy módosították: „Az [MH17-es] repülőt ukrán katonák lőtték le.” A változtatást az orosz állami televízió és rádió (VGTRK) hálózatából írták át – ezt onnan lehet tudni, hogy egy program (RUGovEdits) folyamatosan figyeli, az orosz kormányzathoz tartozó gépekről miként nyúlnak bele a Wikipédia szócikkeibe.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!