Mondhatnánk, hogy egy újságíró, író szerezte az újkori olimpiák első aranyérmét, de a helyzet az, hogy a győzelme idején még csak tanult.

 
James Connolly - Forrás: Puzzlepix/AP

Az ír származású James Connolly mindig is sportos életet élt. Profi szinten focizott, kerékpározott, vitorlázott és atletizált. Amikor megtudta, hogy 1896-ban Athénban rendezik az első olimpiát, kérvényt írt a Harvard Egyetem rektorának, hogy engedjék versenyezni, amit a kor szellemének megfelelően a vizsgák alóli kibújásnak vettek.

Egy német teherhajón – ahol amúgy kirabolták – lényegében meglógott a nyári olimpiai játékokra, amelynek első napjának első számában, 13,71 méteres eredménnyel (a 2012-es londoni olimpiára ezzel kvalifikálni sem tudta volna magát) megszerezte az újkori olimpiák első aranyérmét. De második lett magasugrásban (1,65 méter), és harmadik távolugrásban (5,84 méter) is. Akkoriban még nem osztottak aranyérmet a győztesnek, így egy ezüstéremmel, egy bronzzal, valamint egy babérkoszorúval térhetett haza. Később Boston polgármesterétől kapott egy aranyórát a győzelméért.

Az igazi hobbija azonban az írás volt, főként a hajókról, a tengerekről szeretett értekezni. Tudósított a spanyol–amerikai háborúról, az 1904-es St. Louis-i olimpiáról és az I. világháborúról, az ír függetlenségi mozgalomról. Megélte a II. világháborút, majd írással töltve nyugdíjas éveit (25 regényt ír, és 200-nál is több novellát). 1957-ben, nyolcvannyolc éves korában hunyt el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!