Ha víz, akkor már inkább wellness – vallja olimpiai bajnokunk

 
Kovács Ágnes - Fotó: Máthé Zoltán, MTI

A Magyar Úszó Szövetség 110 éves fennállásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok Kovács Ágnest beiktatták a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának tagjai közé.
1996-ban az atlantai olimpián mindössze 15 évesen bronzérmet nyert 200 méter mellen, négy évvel később Sydneyben – akkor már a szám világbajnokaként – fantasztikus hajrával aranyérmes lett. Ösztöndíjasként az Egyesült Államokban tanult, ahol aktívan versenyzett. A 13 év válogatottság alatt minden nemzetközi versenyen pontot szerzett, 1997 és 2001 között valamennyi világversenyről aranyéremmel tért haza. 2008-ban vonult vissza, idén a kaliforniai Berkeley egyetemen vezetői tréner képesítést szerzett.


– Váratlanul érte a megtiszteltetés?

– Nem, mert nekem már előtte „megsúgták”, hogy az este folyamán ilyen elismerésben részesülök. Hasonló nemzetközi kitüntetést Amerikában már kaptam, kettőt is, de most nagyon örülök, hogy itthon a példaképeim között lehetek, ez nagyon jó érzés.

– Néhány napja a rövidpályás úszó Európa-bajnokság televíziós közvetítésénél a stúdióból kommentálta az eseményeket. Összességében hogyan értékeli a magyar válogatott teljesítményét?

– Szuper verseny volt, és azt gondolom, hogy a 8 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérem magáért beszél. Az mindig külön öröm, amikor az érmeket nem egyetlen versenyző hozza, és ezen az Eb-n is színes volt a paletta, a lányok és a fiúk is jól teljesítettek, szóval szerintem az egész csapat kiváló volt.

– Szemmel láthatóan változatlanul nagyon fitt. Most is úszik?

– Futni járok, ez a rendszeres sportolás. A vizet most is szeretem, de inkább a wellnesst. Persze sok időt töltök az úszómedence közelében, mert van egy saját úszóakadémiám, ami komoly elfoglaltságot jelent.

– Emellett a Testnevelési Egyetem munkatársaként dolgozik. Családanyaként hogyan tud mindennek eleget tenni?

– Ebben a rohanó világban nehéz, hogy az embernek mindenre jusson ideje, de úgy érzem, sikerül megoldani. Most, hogy itt az év vége, ráhangolódunk a karácsonyra, a kisfiammal elkezdtünk süteményeket sütni. Szenteste a vacsorát édesanyám készíti, én pedig másnap kacsát sütök, és igyekszem mindent úgy elrendezni, hogy az ünnep már csak a családról szóljon.
 

Címkék: sport, úszás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!