Kimozdulni, elutazni mindig jó. Két világjáró írót kértünk meg, hogy megosszák velünk élményeiket, gondolataikat. Háy János és Péterfy Gergely azonban nemcsak válaszoltak kérdéseinkre, írásaikban minket is utazásra hívnak. Páros interjúnk második része következik.

 

– Mi az, amit biztos betesz a táskájába, ha utazik?
– Zsebkés és laposüveg. Az egyik a gyakorlati, partikuláris dolgok megoldásához kell, a másik pedig az univerzális, szellemi feladatokban segít.
– Turista(köz)helyek vagy a maga feje után fedezi fel a helyek értékeit?
– Mindig az érdekel, miben más idegenben az élet, a hétköznapi létezés tapasztalata. A legnagyobb élvezetet a különbségek felismerése és tudatosítása jelenti, és az ebből fakadó gondolatmenetek: miért lett más, ami más lett, hogyan keletkezett és merre tart? Különbség és a különbség megértése nélkül nem is beszélhetünk utazásról. A turistahelyek ezeket a különbségeket úgy igyekeznek kiélezni, hogy közben a lényegüket eltüntetik: ezért az ilyen helyeket messziről kerülni szoktam.
– Rómában rómaiként él? Mennyire merész a helyi kultúrák megismerésében?
– Rómaiként nem lehet élni, csak a rómaiaknak. Minden imitálás kudarcra van ítélve. Tudom, mert megpróbáltam: hiába veszed fel ugyanazokat a ruhákat, ugyanazt a napszemüveget, hiába mondod hibátlanul a bon giornót, kiszúrják, hogy kamu vagy. És, mint mondtam, a különbségek csak a saját különbözőségünk teljes tudatában tárulnak csak fel.
– Hány országban, kontinensen járt eddig, mik a tervei e téren még?
– Sok országban jártam már Argentínától az Egyesült Államokig, Egyiptomtól Kínáig, Európában Skandinávia maradt ki, oda nagyon elmennék, meg ki kéne még pipálni Ausztráliát és Új-Zélandot is.
– „Úton lenni boldogság, megérkezni halál”, mondja Kerouac. Mi fontos, valahonnan valahová utazni, vagy csak úton lenni?
– Az önismeret alapja számomra az, hogy megismerjek idegen és új dolgokat. Minden nap. Ha éppen nem utazva, akkor olvasva és gondolkodva. Ez a legnagyobb örömforrás, ettől lesz minden nap élvezetes és új. Különben megölne az unalom.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!