Nem sokkal 19. születésnapja után, 2002 áprilisában egy elvesztett futballmeccs miatti bánatát alkohollal is jócskán megerősítve András egy nyitott pótkocsis teherautó platójáról zuhant alá – az egyensúlyvesztést több mint négyhetes eszméletvesztés követte.

 
VH, 2017. február 25.


Egy év múlva már visszatérhetett megkezdett tanulmányaihoz Szegedre, a pedagógiai főiskolára, ahol később földrajz szakon végzett. Ám már a főiskolán rádöbbent: valami nem stimmel vele, a regenerálódás ellenére az agysérülése mégiscsak maradandó változásokat eredményezett.

A legismertebb savantszindrómás autista Kim Peek, ő volt az ihletője a Dustin Hoffman által megformált Raymond Babbitnek a négy Oscar-díjat besöprő amerikai Esőember című filmben. A savantizmus a savant idiot kifejezésből ered, mely tudós/tanult szellemi elégtelenséget jelent.

Hágen Andrásék cikkét magyar orvostudományi lap nem közölte, túlságosan új az a szemlélet, amit képvisel, és több mint furcsa, hogy a szerzők között van a leírás alanya is.

"Számoljunk vele!" címmel számol be a rendkívüli esetről munkatársunk, Rácz I. Péter a friss Vasárnapi Hírekben.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!