Nemcsak a popkultúrának lett szerves része a Csillagok háborúja űropera. Annak apropóján, hogy első részét 40 éve vetítették először a mozik, azt vizsgáljuk, mennyivel jár a jelenkor tudománya előtt a „sötét oldal”.

 
 
 


Carrie Fisherről, a tavaly elhunyt színésznőről is megemlékeznek a 40. évforduló alkalmából rendezett ünnepségen, melyet a Magyar Star Wars Klub szervez május 20-án, szombaton a Lurdy Házban.
A rendezvényen beszélgethetünk Bogdányi Titanillával és Markovics Tamással, akik Jyn Erso és Cassian Andor alakítóit szinkronizálták. Dokumentumfilmösszeállítás eleveníti fel a réges-régi és messzi-messzi galaxis 40 éves sikertörténetét, vagy a Zsivány Egyes készítésének körülményeit; mindehhez kvíz és cserebere, kirakodóvásár is társul.


A Star Wars-univerzum is folyamatosan tágul, a Magyar Star Wars Klub szombati eseményén is elérhetőek lesznek a Kolibri Kiadó által, az évfordulóra időzített új SWkönyvek.
A kisebbeknek szól az utolsó két filmre alapozott Évkönyv, korosztályuknak megfelelő játékos feladatokkal. Az illusztratív Galaktikus atlasz már a nagyobbak csodálatát vívhatja ki, míg a súlyra is jelentős, 400 oldalas Évről évre. Egy galaxis története című kiadvány talán az eddigi leginformatívabb az SW történetében, széles kontextusban hónapról hónapra mutatva be a film 40 éves történetét.


"Űr sötétjében felúszó szöveg nem volt még ilyen sikeres, mióta 40 éve, 1977. május 25-én bemutatták az első Star Wars-filmet.
Pontosabban csak egy új Csillagok háborúja-alkotás esetén. Míg a galaktikus civilizáció technológiájához képest a mi földi tudományunk jobbára említésre sem méltó, addig Darth Vader akár köztünk is élhetne."

Rácz I. Péter Star Wars-összeállítása "A sötétség jobbkeze" címmel a május 20-án megjelent Vasárnapi Hírek 30. oldalán olvasható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!