Van egy szituáció, amiben segítséget kellene nyújtani. A többség ilyenkor csak áll, „bámészkodik”, nem mer azelőtt cselekedni, hogy mások mozdulnának. Mi ilyenkor a teendő?

1. Észre kell venni: A probléma gyakran azzal kezdődik, hogy nem ismerjük fel az ilyen helyzeteket, egyszerűen elsétálunk mellettük. Érdemes tehát nyitott szemmel járni az utcán.

2. Felismerni a problémát: Gyakran elbizonytalanodunk, hogy kell-e segíteni. Nem ismerjük fel a kritikus helyzeteket, azt hisszük, hogy nincs is valójában gond, ezért továbbsétálunk. Épp ezért érdemes kérdezni, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit látunk.

3. Fel kell vállalni: Ha már tudjuk, hogy segítségre van szükség, akkor sem szívesen mozdulunk, nem szeretnénk reflektorfénybe kerülni, mert azzal megsértenénk a normát, ezért várjuk, hogy más tegye meg a kezdő lépést. Ha viszont valaki mozdul, akkor új normákat állít fel, a segítségnyújtás tehát nem lehet soha kellemetlen. Csak elkezdeni nehéz.

4. Nem mindegy, hogyan: Az sem mindig egyértelmű, hogy hogyan segíthetünk. Érdemes tehát előre tervezni: ha azt látjuk, hogy mi magunk is képesek vagyunk kezelni a problémát, ne habozzunk, lépjünk oda. Ha nagyobb a baj, érdemes másokat is bevonni, esetleg szakértő (mentő, rendőr stb.) segítségét kérni.

Fontos megjegyezni, hogy az emberek elsősorban nem azért nem segítenek másoknak, mert közönyösek, hanem azért, mert minél több ember veszi körül azt, aki bajba jutott, annál nehezebben veszi rá magát bárki arra, hogy egyedül cselekedjen. Ha sokan vagyunk, megoszlik a felelősség, ilyenkor nem szívesen mozdulunk ki a komfortzónánkból, mert kellemetlennek érezzük, hogy mások figyelnek minket.

A felmérések szerint elméletben a felnőtt lakosság 90 százaléka akár idegennek is nyújtana segítséget. A gyakorlat persze mást mutat, ráadásul sok tényező befolyásolja a cselekvési kedvünket. Nem mindegy például, hogy az, akin segíteni kell, férfi-e vagy nő, milyen korú, milyen öltözéket visel. Egy gyereknek sokkal nagyobb eséllyel segítünk, mint mondjuk egy szakadt ruhás, ápolatlan férfinak: „biztos részeg” – hangzik el ilyenkor.

De az sem mindegy például, hogy milyen terepen mozgunk, ha olyan helyen kell segítséget nyújtanunk, ahol otthonosan mozgunk, nagyobb valószínűséggel vagyunk hajlandóak segíteni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!