A Jobbik szavazóinak kétharmada elutasítja a Fideszt, a Fidesz-szavazók azonban korántsem ilyen elutasítók a szélsőséges párttal szemben.

A Medián friss közvélemény-kutatásainak alapján Hann Endre, a cég vezetője lapunknak elmondta, hogy a Jobbik Magyarországért mozgalom támogatottsága 2012-ben (a teljes szavazókorú népességben) 9 és 12 százalék között ingadozott, ami az év eddigi Medián-felméréseinek átlagában 11 százalékot jelent.

A magát radikálisnak nevező jobboldali párt egyértelműen a Fidesz szavazóinak a leginkább elfogadható: csak minden második mondja, hogy semmiképp sem szavazna a Jobbikra, és ha a másodlagos preferenciákat nézzük, a fideszesek – a legnagyobb valószínűséggel a Jobbikra adnák a voksukat. Ezzel szemben a jobbikosok – ha nem lenne Jobbik – egy hajszállal nagyobb valószínűséggel támogatnák az LMP-t, mint a Fideszt, ugyanakkor kétharmaduk utasítja el a Fideszt. Részben hasonló a tendencia a pártelnökök megítélésében is: Orbánt a legnagyobb arányban (a Fidesz-híveket nem számítva) a Jobbik szavazói látnák szívesen a jövőben „fontos politikai szerepben” (18 százalék), és viszont: Vona Gábor a Jobbik mellett a Fidesz szavazótáborában a legnépszerűbb (24 százalék).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!