A tiszavasvári romák kiálltak magukért. Fellázadtak a bűdi romák. Kiálltak magukért, és elérték, amit akartak. És ezen a tényen az sem változtat semmit, hogy a tiltakozás tárgya három, szeméttel teli közkonténer volt, és hogy a mindent eldöntő tiltakozó akcióban alig harmincan vettek részt. Lapunkban arról is részleteket talál, hogy mit csinál a beszámolók szerint a "jobbikos mintavárosban" Zagyva György Gyula. Kövesdi Péter riportja, "Volt abban döglött kutya is" címmel a friss VH-ban olvasható.

 
VH, 2017. június 3.


A cikkből kiderül, hogy Tiszavasvári egyre elégedetlenebb roma lakossága fontos külső segítséget kapott az ellenállás megszervezéséhez:
dr. Horváth Ferenc nyugalmazott rendőrtiszt. Pesten él, és a Facebookon találkozott először a tiszavasvári romákkal, és azzal a néhány helybelivel, aki elég bátor volt ahhoz, hogy maga is tegyen valamit. Évek óta közösségszervezőként dolgozik különféle civil projektekben, így került a bűdi telepre.
A „szemét menet” és a gyereknap megszervezésében döntő szerepe volt.

Kövesdi Péter riportjában összegzésképp ez áll:

"A vasvári romák két napon belül kétszer szálltak szembe a hatalommal, és mind a kétszer győztek. Bár Horváth Ferenc szerint elsősorban önmagukat kellene legyőzniük. „Hagyományosan május végén van az Állampolgári Részvétel Hete. Hát itt megmutattuk, hogyan kellene részt venni. Megvolt a tüntetés, féltek tőlünk. Nagyot szólt a hangunk. Egy maroknyi cigánytól megijedt a hatalom, és ha csak egy pillanatra is, de beköszöntött a demokrácia” – mondja a nyugalmazott rendőrtiszt. A tüntetés másnapján Horváth doktor a következőt írta a Haladjunk! Facebook-oldalára: „A helyieknek azt üzenem, a diót nem kell 5 kilós kalapáccsal törni, mert csak ártunk vele! Ma értetek koppintottunk arra a dióra, hogy megrepedjen a burok, amiben élni vagytok kénytelenek! Végleg csak akkor törik meg az átok, ha elhiszitek, hogy együtt bármire képesek vagytok!”

Mi és hogyan történt pontosabban Tiszavasváriban?
"Volt abban döglött kutya is" - Kövesdi Péter riportja a friss VH-ban található.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent és a nyitva tartó árusoknál a következő lapszám megjelenéséig megvásárolható.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!