Halál és születés drámája a brit uralkodóházban. Négy nappal a végzetes Diana-baleset évfordulója után jelentették be, hogy újabb unokája lesz a tragikus sorsú walesi hercegnőnek: Vilmos herceg és felesége, Katalin várja harmadik gyermekét. Közben diszkréten, de tudatosan készülnek II. Erzsébet halálára. Az ezeréves monarchia jövője a tét a szigetországban.

  <h1>II. Erzsébet</h1>-
  <h1>Fotó: Andy Buchanan, AFP</h1>-

II. Erzsébet

- – Kép 1/2

London Bridge is down – kiszivárgott hírek szerint ez a kódneve annak a tervnek, amelyet a Buckingham- palotában állítottak össze a királynő halála esetére. A 91 éves II. Erzsébet nem követi a kor divatját: lemondott a spanyol király, a holland királynő, sőt a pápa is, de ő utolsó leheletéig szolgálni akarja Nagy-Britanniát, amire fogadalmat tett koronázásakor (1953). Ha a rekordideje, 65 éve regnáló királynő egészsége már nem engedné, hogy ellássa feladatait – főképpen a parlamenti ülésszakok megnyitását –, akkor régensként helyettesíti a trónörökös walesi herceg, de az uralkodói cím haláláig Erzsébetet illeti.


„Mrs. Robinson” halála

A titkos protokoll részletesen elsorolja, mi a teendő a „D-napon” (death=halál). Milyen sorrendben kell értesíteni azt a 15 másik országot, ahol ő az államfő, Kanadától Pápua–Új-Guineáig. Mikor, hol, milyen ruhában jelenjen meg a trónörökös a nyilvánosság előtt.

Mi történjék a koronával. Hol helyezzék el a temetésre érkező külföldi vendégek seregét. Hogyan biztosítsák a tömeget. És így tovább, egészen addig, hogy évtizedek után meg kell kondítani a híres Szevasztopol-harangot, amelyet a krími háborúban zsákmányoltak, és azóta csakis a mindenkori uralkodó halálát jelezte. A logisztikai feladat léptékét jelzi, hogy a terv a 2012-es londoni olimpia tapasztalataira alapoz.

A diszkrécióról ennyit: köztisztviselők, polgármesterek útmutatót kaptak, hogyan kell eljárniuk „egy rangidős állami személyiség” elhunytakor, a Sky News hírcsatornánál pedig stúdiópróbákat tartanak, hogyan közvetítenek majd, amikor elhalálozik „Mrs. Robinson”. A protokoll részletes utasításokat tartalmaz a következő napokra egészen D+9-ig, amely hagyományosan a temetés napja.


Temetnék a monarchiát

Churchill temetésével (1965) jelképesen sírba szállt a brit gyarmatbirodalom.

Vajon túléli-e a monarchia a népszerű idős hölgyet, vagy búcsúztatása egyúttal búcsú lesz a királyok korától is?

Ausztrália és Új-Zéland hamarosan köztársasággá alakul, ez nem kétséges. Mindkét országban ezt akarja a politikai elit és a társadalom többsége, csupán a II. Erzsébet személye iránti tiszteletből halogatják a döntést. Más a helyzet az anyaországban. Felmérések szerint a britek nagy többsége, úgy 70 százaléka megtartaná a monarchia intézményét. Az ismert érvek: hagyomány, stabilitás, folytonosság.

Kevésbé hangoztatott, de fontos szempont, hogy a királyi család léte tömegigényt elégít ki. Kedvelt „valóságshow”, Big Brother pompás külsőségekkel a modern tömegmédiában, még ha egyes epizódjait valódi vérrel és könnyekkel írják is – vagy tán éppen azért.

Ám a királyságpárti közhangulat gyorsan megváltozhat, hiszen a monarchia lényegében egyet jelent a királynővel: a személy népszerűsége átsugárzik az intézményre is. Az alattvalók többsége nem emlékezhet más uralkodóra. De mi lesz utána?

Fordulatban bízik a Republic elnevezésű mozgalom, amely előre bejelentette: a D-nap után népszavazást kezdeményez a köztársaság kikiáltásáról. A temetés és a koronázás között keményen kampányolni fognak, ígéri a mozgalom vezetője, Graham Smith: „Álljunk csak meg egy pillanatra, ez a 21. század! Ha új államfő kell, talán inkább szavazzunk róla.”


Brit Köztársaság

Visszatérő kérdés: mennyibe kerül a brit adófizetőknek a Windsor-ház fenntartása. A Buckingham-palota közlése szerint potom pénzbe: évente és alattvalónként csupán 53 pennybe (2013), habár erősen kétséges, hogy ez az összeg minden költséget tartalmaz-e. A másik súlyos érv, hogy a monarchia az örökölt előjogokat és kiváltságokat, a társadalmi egyenlőtlenséget és igazságtalanságot testesíti meg.

Megszüntetése a republikánusok szerint technikailag sokkal egyszerűbb lenne, mint a Brexit: ha a népszavazáson a többség a köztársaságot választja, akkor a parlament törvénybe foglalja a nép akaratát, és kész is.

Kulcskérdés, hogyan találja fel magát ebben a kényes helyzetben a trónörökös. Károly, Wales (továbbá Cornwall és Rothesay) hercege apró fiúcska kora óta, 65 éve a trón első számú várományosa, ezzel történelmi csúcstartó. A modern gondolkodású Károly méltatlanul népszerűtlen – erről nagyrészt Diana életének és halálának lebutított bulvártálalása tehet –, az alattvalók többsége azt szeretné, ha lemondana a trónról idősebbik fia, a 35 éves Vilmos herceg javára, aki a második az utódlási sorban.

Csakhogy Károlyt a hetvenhez közel is aktív emberként ismerik, szokatlanul nyíltan beszél politikailag érzékeny témákról, például génmódosításról és a globális felmelegedésről, és úgy hírlik, terve van a monarchia reformjára is. Lehetnek ebből nagy meglepetések.
 

A trónöröklés sorrendje:
1. Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg fia, 68 éves.
2. Vilmos cambridge-i herceg, Károly és Diana fia, 35 éves.
3. György herceg, Vilmos és Katalin fia, 4 éves.
4. Sarolta (Charlotte) hercegnő, Vilmos és Katalin lánya, 2 éves.
5. Harry herceg, Károly és Diana kisebbik fia, 33 éves.
6. András yorki herceg, a királynő kisebbik fia, Károly öccse, 57 éves.
7. Beatrix hercegnő, András és Sarah Ferguson lánya, 29 éves.
Vilmos és Katalin születendő gyermeke, ha fiú, a 4., ha lány, az 5. helyre lép.


III. Károly meséje. Anyja halála után a walesi herceg lép a trónra. Az idős III. Károly nyomban összevész a miniszterelnökkel, megharagítja a törvényhozást, ellentétbe kerül fiával. A válság elfajul, az elveihez konokul ragaszkodó király feloszlatja a parlamentet, katonákat rendel a Buckingham-palota védelmére. Az ország a zűrzavar felé sodródik, a monarchia meginog. Végül a család kikényszeríti az uralkodó lemondását Vilmos javára. A közeljövőben játszódó politikai thrillert (egyszersmind családi drámát) májusban mutatta be a BBC. Erősen megoszlanak a vélemények a 90 perces tévéfilmről: van, aki kihagyhatatlannak tartja, van, aki ízléstelennek. A filmbéli Harry herceg ugyanis beleszeret egy munkásosztálybeli lányba, és faképnél hagyná érte a királyi családot. Csakhogy a lány expasija intim fotókat tesz közzé, és kész a szexbotrány… Mike Bartlett „királydrámájának” méltó befejezése: Harry szakít szerelmével – a monarchia megmentése érdekében.


„Hadurak, rablólovagok, megszállók és német hercegecskék leszármazottai, hacsak nem katolikusok, automatikusan helyet kapnak a büszke brit alkotmány csúcsán”
– Seumas Milne munkáspárti politikus, a köztársaság híve
„Van bárki az uralkodói családban, aki király vagy királynő akarna lenni? Nem hiszem, de teljesítjük kötelességünket”
– Harry herceg, Károly és Diana kisebbik fia


100 ezer
euró kártérítést kell fizetnie a francia Closer magazinnak, amiért melltartó nélküli fotókat közölt Katalin hercegnőről. A képeket titokban készítették Vilmos és felesége provence-i nyaralásán, öt éve, ezzel a bíróság szerint megsértették magánélethez való jogukat. A pár jótékony célra ajánlja fel a pénzt.


Nomen est omen.
A hagyomány nagy úr Angliában, és a hagyomány úgy tartja, hogy az új király maga választja meg uralkodói nevét – ami nem feltétlenül az első keresztneve. VI. György, a királynő apja például Albert volt „civilben”. Vajon hogyan dönt majd a walesi herceg, teljes nevén Károly Fülöp Artúr György?
III. Károly. Kézenfekvő, de valószínűtlen. Nem lenne jó ómen, I. Károlyt árulásért lefejezték, II. Károly törvénytelen gyerekeket hagyott hátra. Márpedig a lejáratott név tabu, évszázadok óta nem akadt IV. Richárd, sem IX. Henrik.
VII. György. A közkedvelt második világháborús nagyapa után. Esélyes.
V. Vilmos. Meglepő, mégsem kizárt, elvégre Vilmos herceg is szabadon választhat majd nevet, ha sorra kerül. Észak-Írországban provokációnak vennék, mert Orániai Vilmos verte le a katolikusokat (1690).
Fülöp. Még egyetlen angol uralkodó sem viselte, és a spanyol király ezen a néven uralkodik. Valószínűtlen.
IV. Róbert, IV. Sándor vagy III. Dávid – mit szólnának az angolok, ha az új király hagyományosan skót uralkodói név mellett döntene? Elvben megtehetné, hiszen skót király is lesz egy személyben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!