Beigazolódtak a félelmek: Simicska Lajos nem finanszírozza tovább a vagyonát jelentős veszteségekkel emésztő médiabirodalmát.

 

Szerdán jelent meg utoljára a Magyar Nemzet, és elhallgatott a Lánchíd Rádió is. A Hírt Tv csökkentett költségekkel működik tovább. A kormánykritikus sajtó újabb bástyái dőltek le ezzel.

A 2015-ös G-nap után Simicska Lajos, Orbán Viktor korábbi barátja, a Fidesz pártpénztárnoka és üzletembere a kormánypárt ellen fordult. Közterületi reklám és médiaportfólióját az ügy szolgálatába állította, ami megegyezett a kormányzati propaganda alternatíváit keresők, illetve a kormányváltó erők nagy részének az egyetértésével. Nem derült ki pontosan, miért akasztottak tengelyt a kormányfővel, egyesek szerint a keleti nyitást és az orosz kapcsolatot helytelenítette, de az igazán nyomós motívum nem került napvilágra. Ezt az „atombombát” várta a nyilvánosság a kampányban, s bár számos aggályos ügyet feldolgoztak – Semjén Zsolt visszaélést sejtető svédországi vadászatán át Kósa Lajos örökösügyi hajlékonyságáig –, ám a kormányon nem fogtak ezek a golyók.

A Magyar Nemzet nyolcvan évet élt. Egyszer a nyilasok, másszor a szovjet bevonulás miatt némult el egy időre. Most úgy tűnik, másfél évvel a kormány közeli befektetőhöz került Népszabadság bezárása után újabb országos közéleti lap tűnhet el a médiapalettáról. Ez hatalmas veszteség volna az országnak, a sajtónyilvánosságnak, különösen a mindegyre erősödő kormánypropaganda éveiben. A lapra (és a Lánchíd Rádióra, Heti Válaszra) az LMP-s Ungár Péter, Schmidt Mária fia tett vételi ajánlatot – ingatlanhasznosító cégük biztosíthatná a hátteret, de külföldi befektetőkről is tájékoztatott a héten a szerkesztőség.

 
Címkék: politika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!