Teljesen átalakítja a cafeteriarendszert a kormány, jövő évtől a SZÉP-kártya marad az egyetlen adómentesen adható béren kívüli juttatás a munkavállalók számára.

 

A hét elején beadott adócsomag szerint megszűnik többek között a lakáscélú munkáltatói támogatás, diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, a kultúrautalványok, a készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás, sőt még a sportrendezvényre szóló belépők adómentessége is. A kormány indoklása szerint a SZÉP-kártya a belföldi turizmus élénkítése érdekében marad a kedvező adózási körben, ezenkívül csak az óvodai, bölcsődei ellátás támogatása marad meg adómentes. Minden más elem ugyan továbbra is támogatható, de a munkaadónak ugyanúgy kell adóznia utána, mintha bérként adná. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból az derül ki, arra számítanak, hogy az erős verseny miatt a munkáltatók nem fogják elvonni ezeket a juttatásokat a dolgozóktól, hanem bérként fizetik ki nekik a felszabaduló pénzt.

Ennek ellentmond a Cafeteria Trend tanácsadó cég 559, összesen több mint 207 ezer embert foglalkoztató cég körében végzett kutatása, amely szerint a munkavállalók hetede teljesen elbukhatja a pluszjuttatásait. A  megkérdezett munkáltatók 44 százaléka gondolja most úgy, hogy a juttatásokra fordított bruttó összeget a jövő évben is a munkavállalók rendelkezésére bocsátaná jövedelemként adózva vagy SZÉP-kártya formájában, ezzel viszont a nettó érték csökken, vagyis a dolgozók végül kevesebb pénzhez jutnak. Egy lapunknak nyilatkozó szakértő szerint bajban lehetnek azok a munkavállalók is, akik lakáshitelt vettek fel, és a törlesztő részletekhez igénybe vesznek 30 százalékos adómentes munkáltatói támogatást. Az esetleges jogszabály-módosítással ezzel a lehetőséggel már nem élhetnének, így a nettó jövedelmükből kellene finanszírozni a törlesztő részlet teljes összegét.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség tiltakozik a lépés ellen, és egyeztetést sürget a kormánynyal. Szerintük a minimálbér és a garantált bérminimum emelésére a cégek egy része már eddig is úgy reagált, hogy visszafogta a cafetériát, tehát a munkavállalók reáljövedelme csak kisebb mértékben nőtt. Ha a kormány tervei megvalósulnak, és a béren kívüli juttatások adóköteles jövedelemmé válnak, az érintett dolgozók a korábbi összegnek alig több mint a feléhez juthatnak hozzá a szervezet szerint.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!