Meggybordó Harley-Davidson torlaszolja el a járdát, szitokszó sziszeg a biedermeier néni szájából. „Nocsak, ez orosz”, hajol rá a rendszámtáblára a férjnek látszó kísérő. „Ó, hááát orosz”, lágyul dajkai mélységekbe a hang, és nem kérdés többé, hogy belefér egy motorkerülő vargabetű út a Békemenet gyülekezési helyére, hiszen akivel Orbán Viktor aláír, az rossz ember/nemzet nem lehet.

Persze ha az igazi orosz–magyar valóságba verik a nemzeti orrot, akkor oda a békesség. Rátér a menet az Andrássy útra, jobbról emelvény, rajta Putyin- és Orbán-álarcok sorakoznak úttörőjelmezben, narancszászlón fújja a szél a két vezér arcát, „Éljen az orosz–magyar barátság!”, hirdeti a transzparens. Bömböl a hangszóró: „A párttal, a néppel egy az utunk…” – rozmárbajszú ősz férfi egyszerre ajánlja fel mindkét középső ujját, egy baseballsapkát viselő ember helyből ugraná át az ellentüntetőket a tömegtől elrekkentő járőrautósorfalat, ballonkabátos nénik meg a rendőröket kapják le a tíz körmükről, hogy miképp engedhetik ezt a gyalázatot.

És persze akadnak tévelygők is, akik nosztalgikus mosollyal készítenek telefonfényképet a „daloló ifjúságról”. Csürhe, rohadjatok meg, patkányok, zsidók stb. – skandálja visszavágásképpen a többség. Nyilván azért, mert nem látták az egységre szólító főtranszparenst. Az – többek között Bayer Zsolt publicista, Széles Gábor nemzeti média- és buszvállalkozó, Bencsik András Demokrata-főszerkesztő kezében – az igencsak szépszámú, 100–200 ezer fősre becsülhető menet elején haladt, és azon állt, hogy „Egy az ország – 2014. április”.

A főüzenetet több magánkezdeményezés is megerősítette: egy parasztinget, cicanadrágot és szőrmés lábszárvédőt villantó asszony „Adj fényt és békét, Uram!” táblával demonstrált. Már a Kalinka technoverziója nyomja el a Békemenet zaját, gyűrött flanelinges férfi dohog: „kispekulálták, hogy a kanyarba kell állítani a színpadot, mert ott lelassulunk, aztán az arcunkba ordíttatják az orosz himnuszt”. „Az az Internacionálé volt”, javítja társa. A tudósító elhűlten áll – középkorú férfiak vezetik mindezt elő.

Az LMP is megpróbálja meghekkelni a masírozást, óriásmolinón teszi közzé az Oktogonnál, hogy „Magyarország, más az irány”. A Békemenet mikrofonja lekezelő hangnemben köszönti a zöldpárt teljes tagságát, mind a tíz embert. Kontráznak a civilek: „Mennyiért tartod azt a plakátot?” – veti oda foghegyről egy bácsi.

Lévén egy a zászló, egy apuka kislányának szerzett volna egy lobogót. „A fideszes 1000, a kicsi 1200, a nagy 2500”, hadarta a székely zászlót imitáló pólóját pláza-pörgekalappal kiegészítő nemzeti bizniszmen. „Azt hittem ingyen van”, fogja kérlelőre az apuka. „Itt semmi nincs ingyen”, érkezik a válasz. Egy rendes békemenetes nem hepciáskodik, megy, sodródik tovább a tömeggel, arra, ahol a Vezető várja.

Orbán Viktor szónoklatára gyalogolt a Kossuth térről a Hősök terére a Békemenet. A Fidesz elnöke újabb négy évre kért felhatalmazást. Ami a maga mögött hagyott ciklust illeti, úgy érzi, hogy átalakították és megújították Magyarországot, áramvonalasították, üzembiztos versenyautóvá tették a defektes járgányt.

Ennek jegyében sikeresen megküzdöttek birodalmi fővárosokkal, dunai árvízzel, megvédték a munkahelyeiket, és még egy saját nemzeti alkotmányt is összehoztak. „Világgá kiáltottuk: a magyaroknak nem kell többé sem kommunizmus, sem szocializmus.

Nem kell többé a baloldal jelmezbálja, amellyel a Kun Bélák már száz éve szórakoztatják Európát” – mondta Orbán Viktor.

Mégis úgy érzi, az igazán nagy tettek csak most várnak rá és kormányára: „most kell és most lehet megépítenünk a mindenkinek munkát adó új magyar gazdaságot”.

Aztán óva intett mindenkit, nehogy hátradőljön: „Vigyázat! Ez még nem győzelem! Emlékezzetek 2002-re!” Azt mondta: egységet bont, aki megosztja szavazatát az április 6-i parlamenti választáson. Magyarnak lenni – szerinte – azt is jelenti, hogy „sohasem vagy elégedett a kormányoddal, de ha kell, mindig kiállsz érte, mert tudod, hogy a hazádat szempillantás alatt elfoglalják, kifosztják, felprédálják, és még téged is földönfutó szegénylegénnyé tesznek a saját országodban, ha nem áll az ország élén erős nemzeti kormány”. És ha már 2002-ről beszélt, vissza is hozta 12 évvel ezelőtti jelszavát: „Ne felejtsétek a választási harc első törvényét! Egységben az erő. Egy a tábor, egy a zászló. Csak a Fidesz!”

Békenyomás

Több tízezer ember protestált az Alaptörvény ellen az Operánál 2012 januárjában – ekkor merült fel a Fidesz vezérkarában, hogy a kormányoldalnak tömegrendezvénnyel kellene felmutatnia támogatottságát. Így a Fidesztől függetlenül, a párt ötödik számú tagkönyvének tulajdonosa, Bayer Zsolt; a XI. kerületi Fidesz-tag, Csizmadia László; a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András – illetve a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosa, Széles Gábor életre hívta a Békemenetet. Az első masírozáson az EU-tól védték a kormányt, és beígérték, hogy „nem leszünk gyarmat”. Sok vidéki résztvevő a Fidesz által biztosított buszokkal érkezett a helyszínre.

Aztán 2013-ban a Polgári Magyarországért Alapítvány szerint a Békemenet – időközben a Civil Összefogás Fórumává (CÖF) nőtte ki magát – tette a legtöbbet a közösségek erősítéséért, és Kövér László házelnök elmondta azt is, hogy a Békemenet a rendszerváltozás történetének egyik legnagyobb pillanata, mely megvédte a szuverenitását, a demokráciát és a magyar kormányt. (Persze tavaly is volt menetelés.)

Tegnap a Hősök terén tartandó nagygyűléshez csatlakozott a Békemenet, az eseményre a Fidesz sajtóirodája mozgósított központi SMS-ben. Mindeközben a Fidesz 2014-es negatív kampányát a CÖF erősíti, mondván, egy civil szervezet véleményéről van szó, s ehhez plakátfelületet Fidesz közeli cégek biztosítanak.

A hatalom tüntetve jó

Líbiában kormánypárti tüntetők éltették 2006-ban – a 2013 decemberében letaszított és meggyilkolt – Kadhafi elnököt és az ő csodálatos forradalmát; Ukrajnában 2013-ban több tízezres oroszbarát és Janukovics-párti demonstráló igyekezett megfélemlíteni az ellenzéki tüntetőket; Venezuela elnökét idén is kormánypárti tüntetők „védik” az imperialista Amerikától; Szíriában a véreskezű Aszad hívei vonultak utcára 2013-ban és terrorizálták az ENSZ, illetve különböző követségek alkalmazottait.

Ehhez a klubhoz csatlakoztak Orbán Viktor hívei is, amikor 2012-ben életre hívták a Békemenetre keresztelt szimpátiafelvonulásukat.

Címkék: Választás 2014

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!