Programozok, tehát vagyok címmel tartott előadást szerdán Somlai-Fischer Ádám építész, dizájner, a Prezi egyik megálmodója és alapítója, vezető művészeti tervezője a programozás szépségeiről, mely boldoggá és szabaddá tesz – mindenkit! A technológiai íráskészség fontosságáról, oktatásáról kérdeztük.

 
Programozok, tehát vagyok címmel tartott előadást Somlai-Fischer Ádám építész, dizájner, a Prezi egyik megálmodója és alapítója, vezető művészeti tervezője - Fotó: Ferenczy Dávid

– Szórakoztató, könnyű, közösségi tevékenységként beszél a programozásról, ami boldoggá, szabaddá és kreatívvá tesz. Számítógépek hálózatában élünk egyre inkább, így a szükségszerűség felől is közelíthetünk hozzá?

– Ez szemléletmódbeli kérdés, mert persze, a többnyire félelmetesnek, nehéznek mondott programozás szükséges és nagyon fontos a világunkban. De ha csak arra fókuszálok, ami miatt muszáj, akkor esetleg nem fog annyira tetszeni, nem fogom élvezni és lassabban is tanulom meg. Ha nem nyűgként tekintek rá, hanem felszabadító lehetőségként, hogy ez mennyire élvezetes, akkor értékesebb dolgokra is fogom használni.

– A mindennapokban például mire?

– Alapvetően fontos, hogy az embert ne verjék át az interneten. A gyerekeknek is tisztában kell lenniük a veszélyekkel, ahogy arra is megtanítjuk őket, pirosnál ne lépjenek le az úttestre. Boldogulhatunk e készség elsajátítása nélkül is, frusztrálva és félve, nem követve a változó világot, de sokkal teljesebb életet tudunk élni, ha aktív részesei vagyunk, és a saját vágyaink szerint alakítjuk.

– A programnyelvek állandóan változnak, lépést tudunk tartani velük?

– Abszolút, mivel ez egy gondolkodásforma, amit nagyon könnyű elsajátítani, és aztán bármilyen programnyelvre át lehet ültetni. Nem kell mérnökké képezni magunkat, ezért is ajánlom az internetről való önképzést, a legtöbb embernek azért érdemes belekóstolnia egy picit is a programozásba, hogy kipróbálhassa a saját ötleteit.

– A jelenlegi magyar oktatási rendszerbe miért nem fér bele ennek a készségnek az elsajátítása, ahogy például az írás-olvasásé?

– Ez elhatározás kérdése. Tavaly Romániában minden alsósnak vettek egy tabletet: lássuk, mi lesz belőle! Nálunk tartanak tőle a szülők és a tanárok is, mert a gyerekek e téren többet tudnak már így is náluk. Pedig ennek örülni is lehetne. Fontos lenne, ha az oktatás részévé válna, mert ha ezt komolyan vesszük, sikeresebb lesz az országunk is.

– A Prezi két óvodájában és szeptemberen induló iskolájában erre nyilván odafigyelnek majd. De már a Coding Girls elnevezésű programmal is efelé nyitottak, amit utóbb a Skool nevű kezdeményezésben integráltak. Sikeres volt?

– Örömmel kapcsolódtunk be a Skool programba, ami középiskolás lányoknak tart tanfolyamokat informatikából. Semmi alapja annak az előítéletnek, hogy számítógépezés az valami fiús dolog, pedig a szülők is szeretik ezt sulykolni a lányaiknak. Kiváló mérnöknők bizonyítják ennek tarthatatlanságát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!