Több ügyben hallgatásba burkolózott a héten a kormányoldal, de a megszólalások kapcsán is felmerül a klasszikus kérdés: „és ezt így hogy?”

Jogsértések sorát tárta fel az ombudsmani vizsgálat a kínai kormányfő látogatásával összefüggő intézkedések esetében. Szabó Máté nem kapott magyarázatot arra, miért utasították a rendőröket arra, hogy megfigyeljenek vagy kövessenek egyes embereket anélkül, hogy fennálltak volna az ilyen információgyűjtés törvényi feltételei, hogy miért kellett egyébként együttműködő tibetieket előállítani, és hogy miért van különbség a civil szervezetek videofelvételei és a rendőrségi írásos jelentések tartalma között. A jelentés szerint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal beidézésekkel akadályozott tibetieket abban, hogy véleményt nyilvánítsanak a látogatásról, ezzel a hivatal a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságot okozott. Az érintettek és a kormány úgy reagált, ahogy az a számukra kínos esetekben megszokott: sehogy.

Egyelőre nagy a csend Hoffmann Rózsa legújabb felsőoktatási koncepciója kapcsán is. Az oktatásért felelős államtitkár tervezete jelentős, 36 milliárdos forráskivonást, az egyetemek autonómiájának szűkítését, a hallgatói jogok megnyirbálását, és a felvehető hallgatói létszám csökkentését tartalmazza.

A Magyar Nemzet szerint ezt a koncepciót is „visszaadták”, de a Népszabadság úgy tudja, hogy közigazgatási egyeztetésen van, a kormány pedig szeptemberben tűzi napirendre. Mellesleg ez a tervezet ugyanúgy szembemegy a Fidesz által kezdeményezett szociális népszavazással, az európai és a világtrenddel, illetve az EU 2020 stratégia magyar célkitűzéseivel, mint a korábbiak.

Persze minden csak értelmezés kérdése.

A Központi Nyomozó Főügyészség például elutasította Juhász Oszkár feljelentését, mert nem egyértelmű, hogy a fideszes Balázs József „milyen minőségében járt el” és „milyen konkrét támogatás” megvonását helyezte kilátásba, amikor Gyöngyöspata újonnan megválasztott jobbikos polgármesterének azt mondta: „forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. (…) Ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt”. Az ügyészség szerint bűncselekmény azért sem állapítható meg, mert a fenyegetés „a jövőre vonatkozott”.

A Hírszerző ennek alapján megállapította: abban, hogy „Orbán, lógni fogsz!”, nincs semmi felhívó jellegű, csupán egy fenyegető tartalmú közlés, de a jövőre nézve. Úgy meg szabad.

Szijjártó Péter értelmezéseinek is szentelünk egy bekezdést. A miniszterelnök szóvivője ezúttal az MTV-nek nyilatkozott: visszaható hatállyal nem lehet jogszabályt alkotni, csak ezeknek a múltban megszületett döntéseknek a jelenben meg a jövőben is nagyon komoly hatásaik és következményeik vannak, és az mégsem megy, hogy mindenki viseli a következményeit, csak azok nem, akik előidézték ezt a helyzetet. Jogos a kérdés, amit a hvg.hu fel is tett Szijjártónak, hogy Meggyes Tamást nem kellene ezen logika alapján bíróság elé állítani, hiszen a volt polgármester 26 milliárd forinttal adósította el Esztergomot. A válasz: „nem ismerem az esztergomi helyzetet”. Ja, ha nem ismeri, az mindjárt más. Még szerencse, hogy a szóvivő a lényeget illetően nem hagy kétséget: szerinte a bérbefagyasztások, a támogatások, a költségvetési pénzek csökkentése és a többi nem megszorítás, hanem átszervezés. Csak azok a fránya akadékoskodó újságírók nevezik másként.

Mennyivel simábban mehetnek a dolgok, ha az MTI Hírcentrumról van szó: a riporthamisításról és jobbikos múltjáról elhíresült Papp Dániel hírszerkesztőség-vezetőt kereste a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársa, de félretárcsázott, és az [origo] riporterét hívta, így a párbeszéd közkinccsé lett.

„– Bocs, csak később tudom küldeni az anyagot, amiről beszéltünk, amit be kell majd mondani mindenképp.

– Szerintem ez téves lesz, X. Y. vagyok az origótól.

– Jaaa, nem a Papp Dani? Akkor félrenyomtam, bocs.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!