Megdöbbentő állapotjavulást hozhat egy beteg életében az a robot segítségével végzett agyműtét, melyet idén már itthon is alkalmaznak. Az agyba ültetett neuropacemaker a Parkinsonkór és más mozgászavarok esetében is eredményes.

 

Húsz beteget műtöttek már Magyarországon április óta a ROSA nevű idegsebészeti robot segítségével. Voltak olyan esetek, mikor az agyműtét során egy úgynevezett neuropacemakert ültettek az agyba, ami stimulálja azt, így javulhat a páciens állapota – mondta el a Vasárnapi Híreknek Erőss Loránd idegsebész, az Országos Idegtudományi Intézet osztályvezető főorvosa. A Parkinson-kóros betegek esetében pedig megszűnt az erős remegés, de a disztónia, vagyis a nem összerendezett izom-összehúzódások miatti kóros testtartás, akaratlan mozgás is eredményesen kezelhető a módszerrel.

Az idegsebész egyik pácienséről a húszas éveiben derült ki, hogy egy hibás gén miatt disztóniája van, melyet ő és testvére is édesanyjuktól örököltek. A fiú rövid idő alatt olyan súlyos állapotba került, hogy csak kerekes székkel tudott közlekedni. Drámai változást hozott az életében a műtét, amely óta önállóan tud járni, informatikusként helyezkedett el és megnősült. A szakember mesélt egy 14 éves, nagyon szegény körülmények között élő betegéről is, akit szintén mozgászavar miatt operált, és aki mára már focizni is tud. Korábban elképzelhetetlen lett volna ilyen életminőség-javulás. „Vannak betegségek, amelyek esetében kifejezetten nagyot tud javítani a beteg állapotán ez a műtét, de azoknál is beszélhetünk 40 százalékos állapotjavulásról, ahol látszólag nem olyan látványos a változás. Az említett mozgászavarok mellett az epilepszia esetében is használható a neuropacemaker, a robot pedig alkalmas agybiopsziák elvégzésére is” – mondta Erőss Loránd.

Egy-egy neuropacemaker ára 10 millió forint körül mozog, tehát nagyon fontos, hogy rendelkezésre álljon az elégséges egészségbiztosítási finanszírozás és a megfelelő betegek legyenek kiválasztva a műtétre. Erőss Loránd szerint a modern medicina ezen ága nagyon érdekli az orvostanhallgatókat, a robotok segítségével végzett, innovatív beavatkozások érthetően felkapottak. Szakmai utánpótlásból ezen a területen nem lesz hiány.

Az orvos a Portfolio e heti konferenciáján arról is beszélt: 2020-ra 2,3 millió munkahely létesülhet az USA-ban a mesterséges intelligencia jóvoltából és 1,8 millió munkahely szűnik meg miatta. A Private Health Forumon elhangzott: 2030-ra a robotok alkalmazása 30 százalékkal csökkenti a humán foglalkoztatást a világon, ezzel mintegy 800 millió ember veszíti el az állását.

FOTÓ: BRUZÁK NOÉMI, MTI

 

Címkék: műtét

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!