Az uniós csereprogramok védelme és megerősítése, keretszámainak bővítése érdekében másfél hónap alatt több mint ötvenhétezer aláírást gyűjtöttek össze a Fraternité2020 (F2020) elnevezésű európai polgári kezdeményezés szervezői.

Az aláírásgyűjtés célja e programok – mint például az Erasmus – népszerűsítése, miután az unió hétéves, 2014– 2020 közötti költségvetésében az erre a célra fordítható 1,6 százalékot csökkenteni fogják. „Mi viszont szeretnénk elérni, hogy ez az arány ne csökkenjen, ellenkezőleg a teljes büdzsé három százalékára növekedjék” – nyilatkozta lapunknak Darabos Ágnes, az F2020 bizottságának magyarországi tagja. A kezdeményezés támogatása magyar érdek is, 2011-ben több mint négyezer magyar diák vett részt Erasmus-diákcserén. Ha sikerül jövő novemberig egymillió aláírást összegyűjteni az EU 27 tagállamában, akkor az Európai Bizottság fogadja a szervezőket, akiknek lehetőségük nyílik arra is, hogy az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson is ismertessék céljukat. Jogalkotási javaslat előterjesztésére a bizottság nem köteles, ám ha e mellett dönt, jogszabály válhat belőle. Darabos Ágnes szerint a csereprogramok népszerűsítése minden uniós polgár ügye, hiszen támogatják a kultúraközi megértést, az egyesült Európa fogalmának megismerését.

Az aláírásokat a szervezők a fraternite2020.hu című internetes portálon gyűjtik, amelyet bármelyik uniós állampolgár aláírhat, aki elmúlt 18 éves. A kezdeményezés igen népszerű: Facebook-oldalát eddig több mint négyezren „tetszik”-elték, múlt hét csütörtökön pedig több száz fiatal gyűlt össze és tartott villámcsődületet az Európai Parlamentben az aláírások növelése érdekében.

Az európai polgári kezdeményezés jogalkotási javaslat előterjesztésére kéri az Európai Bizottságot az unió jogszabály-alkotási hatáskörébe tartozó ügyekben, mint például mezőgazdaság, közlekedés, közegészségügy. A kezdeményezéseket legkevesebb egymillió, legalább hét tagállamból származó uniós polgárnak kell támogatnia. Elindításához egy minimum hét uniós polgárból álló, polgári bizottság létrehozása szükséges, melynek tagjai állandó lakóhelyük szerint legalább hét különböző tagállamot képviselnek. A szervezőknek a polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételétől számított egy éven belül kell összegyűjteniük az egymillió aláírást. Az F2020 az elsők között regisztrált európai polgári kezdeményezés.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!