Talán soha nem volt akkora szükség nagy formátumú egyházi személyiségekre, mint manapság.

 
Pál Ferenc atya

Ők azok, akik egyszerre teljesítenek hitéleti és szociális feladatokat, mindezeket sajátos kommunikációval közvetítve. Persze ezeken az egyházi „sztárokon” túl többtucatnyi egyházi személy van nagy hatással környezetére.

Pál Feri – a haver

Pár Ferenc atya, mindenki Pál Ferije nem csak a szószékről hirdeti az igét. Mentálhigiénés szakember is, aki a budapesti gyülekezetén kívüliek között is rendkívül népszerű. Keddenként tart előadást a fővárosban – a programra érdemes már hetekkel előtte jegyet foglalni, a MOM Kulturális Központban a „csillárról is lógnak” a fiatalok. És idősek is, Pál Feri közvetlen stílusa, humora minden korosztályban népszerűvé tette. Sőt nem csak életkor és nem szerinti összevisszaság jellemző az őt rajongó tömegre: előadásait előszeretettel látogatják azok is, akiknek semmi közük az egyházhoz vagy a valláshoz. Olyannyira népszerű, hogy idén a Prima Primissima-közönségdíjat is megkapta a „Magyar oktatás és nevelés” kategóriában!

Böjte Csaba – a gondoskodó

A határon túli papok közül talán ő a legnépszerűbb. Életre hívta a gyermekmentéssel foglalkozó Dévai Szent Ferenc Alapítványt, ami mára „kinőtte” Erdélyt: Magyarországon is végeznek missziós munkát, például Csobánkán, az Élet Háza Gyermekotthonban. Sanyarú sorsú, sokszor az éhhalál szélén tengődő apróságokat karolt fel, árvákat és elhagyottakat egyaránt, vagy akiket a szülei anyagi okok miatt nem tudtak a szükséges, egészséges körülmények között nevelni. 1992-ben vett először magához pár utcagyereket Déván, ahol a helyi, elhagyatott ferences kolostor lakatját leverve, új otthonba költöztek. A szervezet azóta jócskán megnőtt, Romániában hetvenkét ház ajtaján kopogtathatnak a rászorulók. Egy-egy nevelő általában hat-nyolc gyermekkel foglalkozik, az alapítvány pedig nem csak az alapvető létszükségletekről – lakhely, étel, ruházat – gondoskodik, de nagyon fontos számukra az oktatás is. A kezdetek óta több ezer gyerek repült ki Böjte Csaba és segítői szárnyai alól, sőt az atya azóta, mint mondja, nagytatai feladatokat is ellát.

Lendvai Zoltán – a gördeszkás

Reverendában gördeszkázni nem lehet egyszerű, Lendvai Zoltán atya rendszeresen fejleszti e sport területén a tudását. A gyerekeket sem hagyja ki a jóból, Rédicsen már pályát is épített nekik. A plébános három éve nyáron lett széles körben is híres, mikor felkerült a világhálóra a videó, amiben deszkás trükközés közben hirdeti az igét a gyerekeknek. A performanszról a külföldi sajtó is beszámolt, megjelent a Reutersben, a BBC-n és a CNN-en is. A deszkázás pedig azóta is fontos része az életének, tartott bemutatót a kőszegi templomban is, a Kárpát-medencei Nemzeti Diákbajnokságon. Az atya a Facebookon is aktív – rajongói online is könnyen elérhetik.

Iványi Gábor – szegények szolgálója

A volt országgyűlési képviselő, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyik alapítója a vallási sokszínűség és tolerancia megtestesítője. A hajléktalanok felkarolásában komoly szerepet vállal: 1993-ban lett a Fővárosi Szociális Központ igazgatója, ahol többek között a fedél nélkülieknek segített volna, üres szociális lakások kiutalásával. Ha hagyták volna.

A parlamentbe kerülve hamar kiábrándult a politikából, az elesetteket azonban továbbra is minden erejével támogatta. Rendkívül rossz állapotban lévő épületeket tetetett rendbe, senkinek sem kellő helyiségeket alakíttatott ki a hajléktalanok, nélkülözők számára. Minden fórumon kiáll az elesettekért. Évek óta elkeseredett harcot folytat a kormányzattal, hogy egyházát, amelyet az új egyházi törvény nem ismert el, felvegyék a listára.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!