Lovas rendőrökkel fésüli át Szeged határát a készenléti rendőrség, így akarják elcsípni a város határában, elsősorban a Tisza töltésénél megbújó határsértőket. Korábban a közeli Mórahalmon teljesítettek szolgálatot lovasok, a rendőrség szerint már bevált a módszer, mert „javította a lakosság szubjektív biztonságérzetét”.

 
Lovasrendőrök a határon - Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, MTI

Csütörtök délután feszült volt a helyzet – egyes tudósítások szerint lázongás tört ki – Röszkén egy hangárnál, ahol ideiglenesen helyezik el a menedékkérőket. A sajtótudósítások arról szóltak, hogy a rendőrségnek nagy erőkkel, húsz rendőrautóval, kutyás rendőrökkel, kommandósokkal és helikopterrel kellett kivonulnia a helyszínre, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök este azt közölte, nem kellett intézkedniük a hangárnál. Az épületből állítólag „Freedom!” (szabadság) és „UN!” (ENSZ) kiáltások hallatszottak. A hangárban, amelyet egyébként a rendőrség bérel, addig tartózkodnak a menekültek, amíg leveszik az adataikat és tovább indulhatnak egy menekülttáborba.

A hvg.hu tudósítójának csütörtökön egy menekült azt mesélte; két napja vannak az épületben, és már fogytán az élelmiszer.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 műsorában azt nyilatkozta, a szerdán Szegeden elfogott migránsok közül 30-40 ember az esti élelmiszerosztás előtt „lázítani kezdte a többieket”. Úgy tudja: nem akarták, hogy biometrikus adataikat rögzítsék, vagyis ujjlenyomatot vegyenek tőlük és lefényképezzék őket, ez az adatrögzítés a dublini eljáráshoz szükséges. Kovács úgy tudja, azt is kifogásolták, hogy nem kapják meg azonnal az európai vízumot, pedig Macedóniában és Görögországban azt mondják nekik, hogy Magyarországon ezt meg fogják kapni. A helyszínen jelen vannak az ENSZ menekültügyi főbiztosságának munkatársai is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!