"Oligarchacsere" címmel jelent meg a Vasárnapi Hírek szeptember 28-i számában Becker András elemzése. A cikk a "Magyar Polip 2 – A posztkommunista maffiaállam" című, jövő héten megjelenő kötetben szereplő tanulmány rövidített változata.

Ízelítőül néhány érdekes megállapítás az elemzésből:

"Az elmúlt években megszilárdult az a vélekedés, miszerint Orbán Viktor maga nem oligarcha, hanem neki vannak oligarchái."
(...)
"A legújabb fejlemények tükrében – részben legalább – megdőlni látszik ez a modell. Németh Lászlóné lecserélése a fejlesztési minisztérium éléről, a reklámadó, a mezőgazdasági támogatások átalakítása, az útépítő cégekre kivetendő utólagos adó terve, illetve az eddig a központi propagandához résmentesen illeszkedő médiumok kritikusabbá válása egyértelműen jelzik, hogy kitört a háború az eddig a család belső oligarchájaként számon tartott Simicska Lajossal – márpedig ilyen rebellió a putyini modellben nem képzelhető el."

A tét pedig az EU-források megkaparintása, mert "nincs olyan magyar oligarchacég, amely számára ne lenne élet-halál kérdése az uniós finanszírozás."

Becker András megállapítja, hogy Simicska Lajost Garancsi István, Andy Vajna és Szima Gábor váltja Orbán Viktor oligarchakeltetőjében - majd részletesen bemutatja szerepüket, kapcsolataikat, gazdagodásukat, a nekik jutó forrásokat és eddigi ellenszolgáltatásaikat.

Andy Vajna - és még néhány hirtelen előretörő új oligarcha - azonban rejtély marad: az jól látszik, hogy mi jut nekik a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, de nem világos, ők mivel hálálják meg ezeket a bőséges forrásokat.

Az elemzés "Oligarchacsere" címmel a Vasárnapi Hírek szeptember 28-i számában olvasható.

Címkék: Ajánló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!