Magyar anyák - Jó lenne többet tudni a magyar anyákról, de ritkán kérdezik őket. Mi összeszedtük a válaszaikat és pár árulkodó adatot az elmúlt évekből, hogy beszéljenek róluk azon a hétvégén, amikor őket ünnepeljük.

 
 
 

Magyar anyák
a világban...


179 országból az 51. helyen áll Magyarország a Save the Children nemzetközi szervezet Átfogó Anyasági Rangsorában, amely egészségügyi, oktatási és gazdasági mutatók alapján azt mutatja, melyik országban a legjobb anyának lenni.

Az európai nők 28,7 éves korukban szülik az első gyermeküket.
A magyar nők 27,7 éves korukban válnak anyává.

Egy európai nő átlagosan 1,55 gyermeket szül.
Egy magyar nő átlagosan 1,4 gyermeket szül.

Az Európai Unióban
a nők 40 százaléka ad életet gyermeknek házasságon kívül.

Magyarországon
a nők 45,6 százaléka ad életet gyermeknek házasságon kívül.

 

Magyar anyák
ha dolgoznának...


A három évnél fiatalabb gyereket nevelő nőknek mindössze 6 százaléka dolgozik. Ez az érték a legalacsonyabb az Európai Unióban.

A 18 év alatti gyereket nevelő anyák 14 százaléka munkanélküli. 

A gyerekek 3 éves korában az anyák 64 százaléka már visszatér a munkába, a gyerek négyéves korában már 75 százalék dolgozik. Azok a nők, akik a gyerek hároméves kora után sem mennek vissza dolgozni, a leggyakrabban a munkalehetőség hiányára panaszkodnak, második helyen pedig a gyerekfelügyelet megoldásának nehézségeit említik.

A magyarok 78 százaléka szerint egy dolgozó anya ugyanolyan meleg és szoros kapcsolatban lehet a gyerekeivel, mint aki nem dolgozik.Magyar anyák 
ha szülnek...


2012 óta az első gyermekek többsége nem házastársi kapcsolatból születik.

Minden 10. nő egyedülállóként vállal gyereket.

A Magyarországon született anyák által 2011-ben vállalt gyerekek közül 1225 újszülött Angliában vagy Walesben jött világra. Ugyanebben az évben Vas megyében 1826 gyerek született.

Évente 91 500 gyerek születik Magyarországon. 3 százalékuk nappali tagozatos tanuló vagy hallgató, amikor gyereket vállal.

2015-ben a magyar nők 39 százaléka adott életet gyermekének császármetszéssel. 1990-ben 10 százalék volt ez az arány.Magyar anyák 
ha gondoskodnak... 

A magyar anyák 95 százaléka legalább 3 hónapos, 62 százaléka 4 hónapos, 43 százaléka 6 hónapos koráig szoptatja a gyerekét.  

A magyar fiú gyerekek átlagosan 30, míg a lányok 27 évesen repülnek ki a családi fészekből. 2008 és 2012 között 56-ról 66 százalékra nőtt az otthon élő 18–34 évesek aránya Magyarországon. 

A nők végzik a gyermekgondozással kapcsolatos teendők 70 százalékát. 

A magyar nők átlagosan napi 2 óra 56 percet foglalkoznak a 6 év alatti gyerekük gondozásával, de ha dolgoznak, erre csak 1 óra 58 perc jut. A 7 és 17 év közötti gyerekekre 40 perc, munka mellett pedig 32 perc jut.Magyar anyák 
ha háztartást vezetnek.
.. 

Az egyszülős családok döntő többségében továbbra is anyák élnek egy háztartásban a gyermekeikkel. 2011-ben a 15 év alatti gyermekeket nevelő egyszülős családok 91%-át ez a családszerkezeti forma adta. 

A mosást, a főzést, a takarítást, a bevásárlást és a gyerek körüli teendőket, mint például az etetés és az „éjszakai műszak”, tipikusan női feladatnak tartja a magyar társadalom. Férfimunkának pedig a gyerekekkel való közös sportolást, a gyermekek szállítását és a fegyelmezést gondolják egy kutatásban a megkérdezettek.Magyar anyák 
az iskolában
... 

A 25 és 59 év közötti magyar felnőttek 67 százalékát olyan anya nevelte fel, aki csak alapfokú iskolát végzett. 24 százalék édesanyja középfokú végzettséggel rendelkezett, és csak 9 százalékuk anyja járt egyetemre vagy főiskolára. Ez nagyjából megfelel az európai átlagnak. 

A most negyvenes éveiket taposó anyák még 1,82 gyermeket vállaltak átlagosan. A 8 általánost végzettek átlagosan 2,4 gyermeket, a középfokú végzettséggel rendelkezők 1,85-öt, az érettségizettek 1,66-ot, a felsőfokú végzettséggel bírók 1,63-at.FORRÁS: BABA-MAMA ÉS KIDEXPO KUTATÁS, EUROSTAT, KSH NÉPESSÉGTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZET,
OECD, PUBLICUS INTÉZET ÉS VASÁRNAPI HÍREK, SAVE THE CHILDREN, TÁRKI
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!