Kétszázezer betegnek kell a következő egy hónapban új vérnyomáscsökkentő gyógyszerre váltani, mivel 27 terméket vontak ki a forgalomból Magyarországon. A valsartan hatóanyag-tartalmú tabletták egy részében ugyanis hosszú távon egészségre káros, rákkeltő szennyezőanyagot találtak.

 

A patikákban óriási roham várható, és egyelőre kérdéses, lesz-e elegendő mennyiségű helyettesítő termék. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet azonban hangsúlyozza: a legtöbbet akkor ártanak maguknak a betegek, ha egyik napról a másikra abbahagyják a gyógyszeres terápiát. 

Beszedhetik a betegek a forgalomból kivont valsartan hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, de ha elfogynak a tabletták, új terápiára kell átállni, és egy hónapon belül érdemes az orvossal is konzultálni – erről tájékoztatott a héten az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI). A sajtótájékoztatón azonban az is kiderült: azért kellett kivonni a forgalomból a szereket, mert a kínai Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyag gyártása során egy hosszú távon egészségre káros, rákkeltő szennyezőanyag keletkezett, aminek mennyisége meghaladja az egészségügyi határértéket. Némileg megnyugtató, hogy a kérdéses anyag a füstölt húsokban is megtalálható, és csak akkor okoz problémát, ha hosszú ideig, nagyon sokat fogyasztanak belőle. Mégis, a valsartan hatóanyagtartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét valamennyi tagállam gyógyszerügyi hatósága kivonja a forgalomból az unió egész területén. Bár a gyógyszertárak nem árulhatják a forgalomból kivont termékeket, azokat nem veszik vissza a betegektől. 

Hiány lehet helyettesítőkből 

Hazánkban a 27 gyógyszerfajta forgalomból kivonása 200 ezer embert érint. Óriási roham várható a patikákban. Az OGYÉI javasolja, minden beteg egyeztessen orvosával arról, milyen egyéb helyettesítő kezelést alkalmazhat, ha az eddig használt gyógyszere elfogy. A legfontosabb, hogy semmiképpen ne hagyják abba a terápiát. Jelenleg 24 valsartan hatóanyagú készítmény érhető el, amely nem szennyezett. Ezek más technológiával készültek. 

A héten tartott sajtótájékoztató arra nem adott egyértelmű választ, hogy a hirtelen megnövekedett igények miatt az elérhető gyógyszerekből kialakulhat-e hiány. A készletek felmérése jelenleg is folyik. Vizsgálják, melyek azok a cégek, amelyek nagyobb mennyiségű gyógyszert tudnak biztosítani. Az is előfordulhat, hogy az átállítás zökkenőmentességéhez az OGYÉI engedélyével külföldről hoznak be tablettákat a magyar betegeknek. 

Hosszú idő, nagy dózis 

Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese lapunknak leszögezte: a már említett szennyezőanyag csak akkor okozhat rákos megbetegedést, ha hosszú ideig, nagy dózisban szedik azt a betegek. Annyit biztosan tudni, hogy a szennyezőanyag jelenleg kimutatható, arra azonban nincs bizonyíték, hogy erre korábban is volt példa. Szolyák Tamás szerint ennek kivizsgálása jelenleg is zajlik. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), a nemzeti gyógyszerügyi hatóságokkal együttműködve, jelenleg is vizsgálja a szennyeződés mértékét és a betegekre gyakorolt esetleges hatását. 

Úgy derült fény a problémára, hogy egy új vevő bevizsgáltatta a kínai gyártó termékét, és ekkor találta a számára ismeretlen szennyezőanyagot, amit már az EU-ban elemeztek ki. Az illetékes felügyelők egyébként három hónapja voltak a kínai gyártónál, akkor mindent rendben találtak. Amennyiben valaki daganatos betegségtől szenved, és úgy véli, összefüggés lehet az általa szedett valsartan hatóanyag-tartalmú gyógyszer és a betegsége között, és emiatt jogi lépéseket tervez, a gyártóhoz kell fordulnia. A felelősség az övék. 

Életével játszik, ha nem szedi 

A szerdai sajtótájékoztatón Merkely Béla, a kardiológiai szakmai kollégium tagozatvezetője arról beszélt: ha valaki elhagyja a gyógyszert, a vérnyomása hamar megemelkedhet, ami akár stroke-ot vagy szélütést is okozhat. Szerinte akkor vannak a legnagyobb veszélyben, akik az érintett gyógyszereket szedik, ha egyik napról a másikra felhagynak a terápiával, helyettesítő nélkül. Hangsúlyozta: más hatóanyagú vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is vannak a piacon, így a váltás megoldható. 

A GYÓGYSZERÉSZ VÁLASZOL Az OGYÉI szerint a jelenlegi helyzet mind az orvosok, mind a gyógyszerészek számára a napi munkán túl pluszfeladatot jelent, és a betegek számára is megterhelő, mivel a következő hetekben fel kell keresniük a házi-, illetve a szakorvosi rendelőket. A megoldáshoz az egészségügyben dolgozóknak és a gyógyszerellátási lánc minden szereplőjének együtt kell dolgoznia. Az OGYÉI ügyfélszolgálata munkaidőben a +36-1/886-9409-es telefonszámon érhető el, kérdéseket az ogyei@ogyei.gov.hu e-mail címen is fogadnak. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!