Az egész sportágat lejárathatja a frissen kirobbant doppingbotrány, mely szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség gyanús eredményeket titkolt el éveken keresztül.

Sziklát dobott az állóvízbe a The Sunday Times és a német ARD televízió, amikor nyilvánosságra hozta: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) 800 doppinggyanús vérmintát titkolt el a nyilvánosság elől, a 2001–2012 közötti vb­ és olimpiai érmes sportolók harmadának „gyanús a mintája”.

 A Vasárnapi Híreknek Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője tisztázta a félreértéseket:.„Két dolog keveredik a sajtóban és a nyilvános közbeszédben" - magyarázta el.

A hétköznapi beszédben a vérmintákban tiltott szerek jelenlétét vizsgáló ellenőrzéseket emlegetik -  itt azonban másról van szó: "az úgynevezett biológiai útlevél mintákról, ahol nem tiltott szereket vizsgálnak, hanem azt nézik, hogy a sportoló vérparaméterei mikor hogyan viselkednek”.

 

A szenzációként tálalt sajtóhírek mögötti tényekről a részletek az augusztus 8-án megjelent Vasárnapi Hírekben, "Gyanús kategória nincs" című cikkünkben olvashatók.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!