Miért különleges az autóipar helyzete? – erre a kérdésre sokféle válasz adható, de a legfontosabb az az, hogy miközben az ország húzóágazata, mégsem tudott érdemben benyomulni (értsd: irányítási befolyást, részesedést szerezni) az állam és a holdudvar. Eddig.

 
Illusztráció - Forrás: Shutterstock


Most azonban, úgy tűnik, beverekszi magát – mégpedig stratégiai pozíciót fogna. A honi autóipar mintegy 7500 milliárd forintnyi értéket termelt 2016-ban, összehasonlításképpen a GDP mintegy 35 ezermilliárd forint. Ebből a summából pedig a hatalom emberei is kérni látszanak a maguk részét. Egy állami bank befektetőcége (MFB Invest Zrt.), illetve két meghatározó üzletember (Hernádi Zsolt MOL-vezér, valamint Lantos Csaba, a MOL energiakereskedő cégének a MET-csoport igazgatóságának elnöke) adja a befektetői gerincét a Spinto Hungária Kft.-nek, illetve projektjének. Aminek lényege, hogy mintegy 21 millió euróért (körülbelül 6,4 milliárd forint) Miskolcon gyártócsarnok készül, ahol autóüzemeknek állítanak elő különleges keménységű acélból precíziós szerszámokat.

Az ötlet – szigorúan piaci szempontból vizsgálva – nem rossz.

A hazai gépgyártás világszínvonalú, illetve az alumíniummegmunkálási technológiákban is kiemelkedően jó a hazai ipar (márpedig egyre több kocsirész készül ebből a fémből). A kérdés az: amikor egy autógyár az „állami szerszámokat” vásárolja meg, akkor piaci döntést hoz vagy adókedvezményt vesz, olcsó terjeszkedési lehetőséget vásárol, számára kedvező jogszabály-módosítást (például a Munka törvénykönyvének vagy az adótörvények átírása) fizet ki? Magyarán: azért cserébe, hogy profitot biztosít a holdudvar embereinek, az adófizetők pénzén teremt a maga számára kedvező gazdasági környeztet.

Persze lehet, hogy valóban üzlet az üzlet és nem politika. Ezzel együtt is kijelenthető azonban, hogy gyakorlatilag többé nincs olyan iparág, amiben nincs meghatározó szerepe a kormánynak.

Az építőiparban döntő szava van a Duna Aszfaltot tulajdonló Szíjj Lászlónak és Mészáros Lőrincnek.

Az energiaszektorban Mészáros Lőrinc sikerrel verekedte be magát az atombizniszbe (miután megvette a Roszatom egyik cseh partnercégét), illetve az állam egy az egyben megszerezte a lakosságigáz-, illetve lakosságiáram-üzletágat.

A médiapiac jelentős szereplőjévé izmosodott a hatalom, övé a TV2, az Echo Tv, 12 megyei napilap, az Origo, és számos bulvárkiadvány.

Gyakorlatilag semmi nem szab gátat a szerzésnek, ugyanis az állam és a holdudvar bankbirodalmat épített. A kormány megvásárolta a Budapest Bankot, Matolcsy György MNB-elnök és Mészáros Lőrinc köre tulajdonolja a Magyar Kereskedelmi Bankot, illetve az állami tulajdonú MFB és az Eximbank is szó nélkül finanszíroz.

5,2 milliárd
forint osztalékot vett ki
cégeiből (2016-os eredménye
után) Mészáros Lőrinc és neje

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!