Nem kér az ország az oroszokból – emiatt reccsent meg a kormányba vetett bizalom. És a „külpolitikai elégedetlenség” beszüremlik a belpolitikába is – se a civilek, se a CEU megfenyítése nem találkozik a népakarattal.

A pániknak, a paranoiának nem ura többé a kormány, pillanatnyilag biztos nem. Pedig a létféltésre építő, bűnbakra vadászó kommunikáció sikeres: a magyarok körkörös félelemre rendezkedtek be.

Csakhogy ezt a félelmet nem lehet becsatornázni.

Az odáig rendben van – kormányzati szemszögből mindenképpen –, hogy a népi érzékelés szerint hazánkra egyre komolyabb potenciális veszélyt jelent az Egyesült Államok és az Európai Unió. Persze a legfőbb sátán Soros György: tőle a fideszesek 64 százaléka óvná az országot, míg a jobbikosok esetében ez az arány 45 százalék. Ráadásul a jelek szerint a Soros-topik jól építhető a bizonytalanok körében is – e rétegnek 28 százaléka tart az amerikai üzletembertől.

Csakhogy amint ezt a Publicus Intézet – a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített – kutatása kimutatta, az átlagpolgár nem elégszik meg a készen kapott bűnbakokkal, hanem maga is gyárt ilyet: így – minden kormányzati szándék ellenére – elkezdett tartani Oroszországtól, illetve megcsappant a kabinetbe vetett bizalom is. És ez a két megállapítás szorosan összefügg. Alig fél éve erősen tartotta magát a mítosz, hogy a magyar külpolitika hazánk érdekeit szolgálja. A „bízók” aránya azonban november óta 57-ről 45 százalékra apadt, miközben már háromszor annyian gondolják azt, hogy a honi külügy Putyin elnök javáért dolgozik. (Most az MSZP-sek 40, a jobbikosok 36, a bizonytalanok 29 százaléka hiszi ezt. Egyedül a Fidesz-bázis tűnik vaknak a külpolitikai valóságra: a kormánypárt híveinek csak 7 százaléka tartja oroszbérencnek a kabinetet, míg 69 százalékuk vallja, hogy a rezsim a hazát szolgálja.)


A Nyugat, az Nyugat

Ezt viszont nem nyeli be az ország. Egyrészt a lakosság többsége szerint Oroszország veszélyt jelent hazánkra – a baloldal szavazóinak 60 százaléka érzi így, a Jobbik-híveknek és a bizonytalanoknak majdnem a fele vallja ezt. Sőt: a Fidesz-tábor 21 százaléka sem „komálja” Moszkvát. A magyarok többsége még mindig „nyugatos” – ezt bizonyítja, hogy több mint 60 százalékuk ma is üzembiztosan csatlakozna az európai közösséghez. (Az EU csak a fideszesek és a jobbikosok mintegy 40 százaléka szerint jelent veszélyt hazánkra, és az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampány közepén ez nem is olyan rossz eredmény.) Így a többség egyfajta értékárulásnak tekintik, hogy a kabinet becsicskult Moszkvának. Hiszen még a Jobbik-szavazók 74 százaléka is úgy gondolja, hogy Magyarországnak jó viszonyt kell ápolnia az Egyesült Államokkal – a többi párt (és a bizonytalanok esetében) ez az arány megugorja a 80 százalékot. Arról pedig szinte kétharmados nemzeti konszenzus van (a jobbikosok és a fideszesek esetében is), hogy hazánknak a Nyugathoz kell tartoznia. Ez valószínűleg a realitások el- és beismerése, ugyanis a fideszesek 60 és a jobbikosok 57 százaléka azt is le tudná képzelni, hogy Magyarországnak nem kell se a Kelethez, se a Nyugathoz tartoznia, önállóan is boldogul. Egy dolgot nem hisz senki érdemben: azt, miszerint Magyarországnak az az érdeke, hogy Oroszországhoz közeledjen és távolodjon az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól.


Kellenek a civilek

Ezt látszik alátámasztani, hogy mióta egyre nyilvánvalóbb a kormány oroszfüggősége, azóta egyre kritikusabbak belföldi tevékenységével kapcsolatban.

Itt van például a civilek ügye. Miközben a kabinet számos szervezetet külföldi ügynöknek bélyegezne, az emberek szerint egyre fontosabb, hogy legyen egy, a kormányt kontrollálló erős civil szféra. Ezt most az emberek 74 százaléka gondolja így, míg januárban csak 68 százalék vélekedett hasonlóképpen. (Erre az állításra a kormánypártok szimpatizánsainak 61 százaléka is rábólint, a többiek esetében 80 százalék körül mozog ez az arány.) Ugyan egyelőre a többség azt gondolja, hogy külföldről támogatott szervezetek ne foglalkozzanak hazai politikával, de január óta 60 százalékról 57 százalékra gyengült az álláspontot támogatók aránya. A legelutasítóbb az ilyen társaságokkal a Fidesz-tábor: 72 százaléka eltiltaná őket a politizálástól.

Csakhogy a többségi elutasítás nem jelenti a kormány támogatását. Az emberek 66 százaléka szerint hiba lenne ellehetetleníteni a civileket (a fideszesek 43, a jobbikosoknak pedig 74 százaléka is így gondolja). Az ok egyszerű: a Fidesz kivételével az összes párt szimpatizánsai (ahogy a bizonytalanok is) hasznosnak ítélik a „nem kormányzati szervezetek” munkáját.

De a hasznosságon kívül kell lennie egy másik komponensnek is. Ami valószínűleg a szabadság vágya/tisztelete lehet, ugyanis szocialisták, jobbikosok, bizonytalanok egyöntetűen ellenzik a CEU bezárását is – és a fideszesek 35 százaléka is. Utóbbiak körében rendkívül magas azok aránya – 26 százalék –, akik nem válaszoltak érdemben a kérdésre. Miközben készséggel elfogadják azt a kormányzati állítást, miszerint a CEU Soros György bázisa lenne – 77 százalék hiszi ezt, a szocialista szavazókon kívül szinte mindenki. Ahogy az emberek 58 százaléka (az MSZP-szimpatizánsokon kívül megint csak mindenki) elképzelhetőnek tartja, hogy az egyetem törvénysértő módon működött. Illetve az az álláspont is többséget kapott, hogy az intézmény a liberálisok fészke. És mégis teljesen más következtetésre jutnak az emberek a CEU kapcsán, mint a kormány.


 

A friss Publicus-VH kutatás kérdései:


Ön szerint a kormány jelenlegi
külpolitikája kinek az érdekeit

szolgálja elsősorban?Ön egyetért azzal,
hogy a kormány
ellehetetlenítené
a CEU-t? Inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet a következő, a civil szervezetekkel és a kormány lépésével
kapcsolatos véleményekkel?

Egy jól működő demokráciában erős civil szféra van, amely az emberek,
szakmák érdekeit közvetíti a kormányzat felé.
A civil szervezetek (alapítványok és egyesületek) fontos feladata,
hogy ellenőrzést gyakoroljanak a hatalmon lévők felett.
Külföldről is támogatott civil szervezetek ne foglalkozzanak
magyarországi politikai kérdésekkel.
A kormánynak a külföldről támogatott civil szervezetek munkáját
nehezítő lépéseinek célja, hogy kevésbé jelenhessenek meg
kormánykritikus vélemények a közéletben.
Soros György a magyar kormány megbuktatására törekszik. Ön egyetért azzal,
hogy a kormány
ellehetetlenítené a
külföldről támogatott
civil szervezeteket? Ön szerint ezek a szervezetek az ország
szempontjából inkább hasznos vagy inkább
káros tevékenységet folytatnak? Mennyire jelentenek veszélyt
Magyarország számára?

Oroszország
Soros György
Európai Unió
Egyesült Államok Attitűdök az ország külpolitikai igazodásával kapcsolatban
Fontos, hogy Magyarország jó viszonyt ápoljon az Egyesült Államokkal.
Magyarország az értékek tekintetében a Nyugathoz tartozik, ezért a Nyugat felé kell törekednie.
Magyarországnak nem kell sem a Nyugathoz, sem a Kelethez tartoznia, lehet önálló jövője.
Oroszországhoz kell közelednünk, az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól kell távolodnunk.Ha Magyarországnak választania kellene, hogy melyik nagyhatalomhoz közeledjen, mi lenne a helyes választás?A Publicus-Vasárnapi Hírek felmérés módszere
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2017. április 10-16. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1021 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3 százalékpont. 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!