"Fontolgatom, hogy éppen a cigánysággal kapcsolatos körlevél évfordulóján írok egy körlevelet a menekültek el- és befogadásáról" - mondja el a friss Vasárnapi Hírekben megjelent nagy interjúban munkatársunknak Beer Miklós püspök.

 
 

Sokszor szólalt már meg akár saját egyházát is kritizálva a szegények és elesettek védelmében Beer Miklós püspök - emlékeztet az interjút készítő Kertész Anna. - Ezért is voltak meglepőek múlt hétvégi szavai egy rádióinterjúban, amelyben azt hangsúlyozta, hogy a jogszabályok betartása mellett segíthet csak a katolikus egyház a menekülteknek. Most arról beszélt nekünk, hogy lassan reagáló, nehézkes szervezet a magyar katolikus egyház, amelyik hallgatott, amikor beszélnie kellett volna.

A hosszú beszélgetésben igyekeztünk a katolikus egyház, és különsen a magyar katolikus egyház menekültválsággal kapcsolatban tanúsított magatartáásval, egyházi vezetők kijelentéseivel kapcsolatban minden részletre kitérni. Így lett a beszélgetésből "vitatkozós interjú".

Kertész Anna a beszélgetésben természetesen kérdezte a püspököt Ferenc pápa múlt vasárnapi szavairól: arra kérte a püspökeit, hogy saját kerületükben a plébánosokat szólítsák fel arra, hogy minden plébánia fogadjon be egy menekültcsaládot.

"Ezt magára vette, püspök úr? Lehetséges, hogy a Váci Egyházmegye plébániáin menekültcsaládok legyenek, vagy akár itt, a váci főtéren, a székesegyházban?"

– Erre rögtön úgy reagáltam, hogy igen, ez ránk is vonatkozik, igen, ezt komolyan kell venni – válaszolta Beer Miklós. – Ki kell nyitni az ajtónkat, a szívünket. Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy előbb-utóbb itt fognak maradni nagyon sokan Magyarországon is. Talán még merészebben úgy mondom már hetek óta, hogy elnéptelenedtek a falvaink, minden második ház üres Nógrádban, de máshol is, ezeket az embereket be kell engedni az életünkbe és van hova. El tudom képzelni, hogy újjászületés lehetne ez a vidéknek.

A magyar katolikus egyház reagálsáával kapcsolatban másutt elmondja: "kétségtelen, hogy nehézkesek vagyunk. Ez vonatkozik a cigánykérdésre is. Nekem nagy bánatom, hogy az egy évvel ezelőtti körlevelemre azóta sem született központi körlevél. Nem értem. Pedig a cigánykérdés is újra hangsúlyt kap a népvándorlás kapcsán, felerősíti azt. Ha a cigányságot nem tudtuk integrálni, akkor vajon képesek leszünk egy egészen más kultúrájú népet? Mégis, erősen hiszem azt, hogy talán kapunk indítást arra, hogy magunkkal tisztába jöjjünk, hogy mitől vagyunk keresztények."

 

Kertész Anna teljes interjúja, "Még a tanácstalanság állapotában vagyunk" címmel a szeptember 12-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható!

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

A Vasárnapi Hírekben tavaly szeptember végén közöltük Kertész Anna beszélgetését Beer Milóssal, annak kapcsán, hogy előző vasárnap fölbolydultak a váci katolikus egyházmegye gyülekezeteinek padsorai: a mise végén a papok felolvasták püspökük körlevelét, amelynek legfőbb üzenete az volt: a cigányok testvéreink, elfogadásuk és megsegítésük hitünk próbája. A levél azonnal bejárta az internetet és komoly érzelmeket, élesen eltérő véleményeket hozott felszínre. Beer Miklós püspök atya számított arra, hogy sorai nem maradnak hatás nélkül, az azóta eltelt napok pozitív mérlege pedig megerősítette abbéli hitében, hogy bátorsága helyes volt.
A tavalyi interjút itt találja: 
Bátorságot mindenkinek

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!