Észrevehetően csökkent a bizonytalanok tábora szeptemberre, amiből három párt profitált: a Fidesz kicsit tovább erősödött, az LMP és a DK pedig visszakapaszkodott az ötszázalékos küszöbre – derült ki a Publicus Intézetnek a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatásából.

 

A legnagyobb, trendszerű változás a Jobbik népszerűségében történt, a szakadás válságából éledező szervezet 14 százalékig esett az augusztusi 16 után a biztos szavazó pártválasztók között, és ezzel hosszú idő után az MSZP–Párbeszéd mögé került – utóbbi szövetségnek változatlanul 15 százalékot mértek. A kutatásból az is kiderül: a biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz–KDNP egy százalékot erősödve, 53 százalékon áll, az MSZP–P 15, a Jobbik 14, az LMP és a DK 5-5 százalékot kapna egy mostani választáson. A Kétfarkú Kutya Párt 3, a Momentum 2 százalékát őrzi augusztus óta. A teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 26, az MSZP–P és a Jobbik 9-9, az LMP és a DK 3-3, a Kutyapárt 2, a Momentum 1 százalékon áll.

Továbbra is többen vannak azok, akik szerint rosszul mennek a dolgok az országban, 50 százalék elégedetlen az augusztusi 52 százalék után. Ez a két százalék az elégedettek arányát növelte 46 százalékra. Érdekesség, hogy minden ötödik fideszes szimpatizáns szerint is rossz irányba mennek a dolgok az országban, ez több mint félmillió szavazót jelent csak a kormánypárti táborban. Az elégedetlenség leginkább a fővárosiakra jellemző, 68 százalékuk gondolkodik így.

A választási hajlandóság tavasszal tetőzött 81 százalékon, augusztus óta 69 százalékos.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!