Békés keménykedés.
- A áfacsalási botrányt kirobbantó Bunge-ot próbálja hírbe hozni a kormány.
- Orbán lehetetlent kér a NAV-elnöktől a kitiltási botrány kapcsán.
- Precíz offenzívába kezdett a kormány.

 
Dömény Zoltán naplója nagy vihart kavarhat - Fotó: Somogyi Tibor, Új Szó

Februárban búcsúlevelet hagyott, azt hitték, véget vetett az életének, majd novemberben „feltámadt”, és besétált a NAV-hoz. És tudják, miért? Hogy feljelentse magát mint egy élelmiszer-ipari áfacsalási hálózat oszlopos tagját. És tudják, ki hunyt szemet az áfaseft felett? Az MSZP – még kormányon. És tudják, ki vásárolt nagy tételben a lator vállalkozásoktól? A Bunge, az az amerikai étolajóriás, aminek a jelzése alapján az Egyesült Államok kitiltotta – többek között – Vida Ildikót. A felvidéki vállalkozó most kirobbant ügye első ránézésre olyan pontosan fedi a kitiltási sztori minden elemét, hogy fedősztorinak tűnik – értsd: a korrupciós botrányt próbálják átfordítani.

Ez persze csak hipotézis. Ami nem – vagy nem teljesen – az: adott Dömény Zoltán felvidéki vállalkozó. Állítása szerint 2013-ban elrabolják és ütlegelik. Állítása szerint szabadulása után naplót ír, amelyben rögzíti, szlovák és magyar cégek rengeteg gabonát pörgettek egymás között papíron, és így mintegy 18 milliárd forintnyi áfát csaltak el. 2014 februárjában Dömény eltűnik, kocsiját egy töltésen találják meg, benne búcsúlevél. Felesége – állítása szerint – 2014 szeptemberében takarítás közben egy szekrény mögött rábukkan a naplójára. Rögvest postázta a szlovák és a magyar hatóságokhoz, és a naplót a hirtelen előkerült férj is követi, aki vallomást tesz a NAV-nak, a Bunge-ot és a szocialistákat hozva kapcsolatba az adócsaló hálózattal.

A történet precízen illeszkedik a kormány kommunikációs offenzívájába, melynek kulcsmondata, hogy „Magyarország függetlensége támadás alatt áll”. És aminek lényege, hogy addig húzza a kabinet az időt, amíg a kitiltási ügy szereplőire sikerül egy kis sarat fröccsenteni. Az a fenti áfacsalási ügy a Bunge-ot hiteltelenítené, a kormány pedig André Goodfriendet. Legalábbis, amikor Orbán Viktor azt tanácsolja Vida Ildikónak, hogy perelje be rágalmazásért, jó hírnevének megsértéséért az amerikai ügyvivőt. Ugyanis van egy gyors módja, hogy kiderüljön, mi miatt csukták ki a NAV-elnököt az Államokból. Ha vízumot kér, akkor annak elutasításakor az amerikai hatóságok konkrétumokkal indokolnák döntésüket, állítja Goodfriend.

Ráadásul az ügyvivő szerint nem általánosságban korrupció miatt, hanem konkrét bűncselekmény miatt nem kér Amerika Vidából. És ez érthetővé teszi, hogy Orbán az időhúzó pert javasolja, mert a látszatot ugyan meg kell őrizni, de ha kiderülne valami a NAV-elnökről, akkor Orbánnak lépnie kellene. Így viszont békében keménykedhet – például lebegtetheti az ügyvivő kitiltását.

Nem lehet fenyíteni
Orbán időhúzási játékának kedvez, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló, 1961-es bécsi egyezmény mentesíti a diplomatákat a fogadó állam büntetőhatósága alól – a rágalmazás pedig bűncselekménynek minősül. A jó hírnév megsértése ugyan polgári per tárgya, de ilyet csak akkor lehet indítani egy diplomata ellen, ha magánszemélyként érintett (hagyatéki ügy stb.). A mentesítés célja, hogy a befogadó ország ne gyakorolhasson nyomást egy diplomatára. Így André Goodfriendet csak az amerikai kormány fenyíthetné meg – de nem fogja, hisz amit az ügyvivő képvisel, az USA kabinetjének álláspontja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!