Más sem hiányzott az oktatásügyben, mint még egy kis feszültség. Márpedig amióta kiderült, mennyi fizetést kapnak a tanárok október elsejétől, a tanári szobákban még az eddigieknél is rosszabb a hangulat.

 
Németh András Péter felvétele

„Csak” 4500 pedagógusnak nem emelkedik majd a fizetése – mondta Hoffmann Rózsa, persze ő maga idézőjel nélkül tette a kijelentést. Valahogy mégis, nem is olyan nagy kutatás árán sikerült találni a legkülönbözőbb iskolákból is példákat arra, hogy valójában hogyan járnak rosszabbul a tanárok (legalábbis egy részük) a jövőben.

„Alig több mint egy hónap hiányzik ahhoz, hogy besorolhassanak a Pedagógus I. kategóriába. Most mégis elvesztek a fizetésemből csaknem 20 ezer forintot a teljes tanévben havonta, mert csak gyakornok lehetek. Már szóltam az igazgatómnak, hogy ha ez tényleg így lesz, én 90 ezer forintért nem maradok a tantestület tagja. Nem csak azért, mert a büszkeségemet bántja, hanem azért is, mert ennél máshol többet tudok keresni” – fogalmazott egy vidéki általános iskolai tanítónő.

Még ennél is szemléletesebb példa a csökkenésre egy teljesen átlagos gimnáziumi pedagógus bérének változása. „26 éve tanítok. Az idei már a hetedik osztály, aminek az osztályfőnöke is leszek. Ha a puszta számokat nézem, tényleg nőtt a nettó fizetésem. Nyáron ugyanis 155 ezret kaptam, most 190 körüli lesz az összeg. Igen ám, csakhogy a 155 ezer forintos fizetés az a mindenféle juttatás nélküli bérem volt. Ha viszont azt nézzük, hogy tavaly túlórákkal, cafeteriával és az érettségi bizonyítványok után járó pótlékkal (hogy az év végi jutalomról ne is beszéljek) mennyit kerestem, már más a helyzet. Összeadtam, mennyit kerestem 2012 januárja és decembere közt, illetve megszoroztam a mostantól engem megillető bért tizenkettővel, hogy lássam, egy év alatt mekkora a különbség. 243 ezer forinttal kapok kevesebbet egy év alatt, mint korábban. Ez nem fizetésemelés, hanem inkább több mint egyhavi béremnek az elvesztése” – összegzett egy fővárosi gimnázium tanára.

Feszültséget okozhat az is, hogy míg egyes tanárok bére valóban láthatóan nőtt, addig másoké úgy emelkedett, hogy az az életükben minőségi javulást nem okozhat. „38 éve tanítok. Ha mindent egybeveszek, akkor körülbelül 5 ezer forinttal nő a fizetésem. Amivel csak annyi a baj, hogy látom, ahogy a fiatalabb kollégák akár 20-30 ezer forinttal kapnak többet. A kormány ugye azt ígéri, a következő három évben fokozatosan nő tovább a bérünk. Ki tudja, hol leszek én három év múlva?” – kesergett egy, lassan pályája végén álló középiskolai tanár.

Nem csak a kort, de a tudást sem kifejezetten tiszteli az új bértábla. Az osztályfőnöki pótlékok meghatározása egyelőre bizonytalan. Most mindenki úgy tudja, szakértelemtől, lelkesedéstől függetlenül mindenki ugyanannyi pluszpénzt (17 ezer forintot) kap majd a feladatért. Bár az összegnek csak alsó határa van, az még senki számára nem tisztázott, hogyan, milyen szempontok szerint és kik döntik majd el, hogy valaki magasabb juttatást kaphat-e ezért a pozícióért, mint mások. A gyakorlóiskolákban sem jobb a helyzet. A vezető tanárok közt például sokan jogosan háborodtak fel juttatásaik elvétele miatt, mondván: minek végezzenek másoknál jóval több, minőségi munkát, ha épp ugyanannyit kereshetnek, mint a többiek.

És ezek csak egyéni példák. Amiről minden, általunk megkérdezett pedagógus beszámolt, az az iskolai munkaközösségekben uralkodó, egyöntetű rossz hangulat. Bár a megkérdezett pedagógusok mind aláírták az új szerződésüket, egyikük számára sem volt szép élmény. „Még azt is elvárják, hogy a nevemmel hitelesítsek egy olyan dokumentumot, ami arról szól, hogy a munkám ez évtől kevesebbet ér, mint korábban. Pedig nem terveztem, hogy rosszabbul tanítok” – mesélte egyikük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!