Oroszország bizonyíthatóan és több módon is beavatkozott az amerikai elnökválasztási folyamatba. Ezt az amerikai hírszerzés igazgatója mondta az orosz kibertámadásokkal kapcsolatos kongresszusi meghallgatáson. A parancs a legmagasabb szintről érkezett. Trump szerint nem az oroszok miatt nyert.

 
 

James Clapper hírszerzőfőnök szerint jelenleg a legnagyobb fenyegetés, amivel az Egyesült Államoknak szembe kell néznie, az a folyamatos orosz behatolási kísérletek az amerikai számítógépes rendszerekbe.

Clappert a szenátus fegyveres testületekkel foglalkozó bizottsága hallgatta meg, Marcel Lettre hírszerzésért felelős védelmi minisztériumi államtitkárral és Michael Rogers tengernaggyal, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatójával együtt. Mindannyian egyértelműen állítják: Oroszország az elmúlt években rendkívül fejlett számítógépes programokat fejlesztett ki, amelyek egyetlen célja, hogy idegen államok rendszereibe törjenek be. „Az orosz hekkereknek minden lehetőségük megvan arra, hogy beavatkozzanak az amerikai diplomáciai, katonai és üzleti érdekekbe, és ez komoly fenyegetést jelent” – jelentette ki Clapper, hozzátéve, hogy a választási kampány idején a számítógépes betörések  a hackertámadásoknak csak egy részét alkották. Ehhez jött még az álhírekkel végrehajtott klasszikus propaganda és a különböző formában terjesztett álhírek.

„Ön azt állítja, hogy ezt a legmagasabb kormányzati szinten hagyták jóvá Oroszországban. Így van?” – tette fel a kérdést Clappernek Lindsey Graham republikánus szenátor a meghallgatáson.
„Igen, ahogy mondtam” – felelte a kémfőnök. „És ki volt a legmagasabb szinten?” „A legmagasabb szinten Putyin elnök volt.”

Az orosz elnök neve már többször elhangzott a hackerbotránnyal kapcsolatban, de hivatalos helyről még nem jött ilyen egyértelmű megerősítés.

Az elnökválasztási kampányban több támadás is érte a demokraták szervereit. Stratégiai kampányanyagok kerültek ki a világhálóra, és hackerek feltörték Hillary Clinton személyes levelezését is.

Julian Assange, akinek a nevét a WikiLeaks-szivárogtatásoknál ismerte meg a világ, egy interjúban azt állította, hogy mindehhez semmi közük nem volt az oroszoknak.

Donald Trump megválasztott elnök pedig azonnal igazat adott neki. Twitter-üzenetében azt írta: „Assange azt mondta, egy 14 éves is fel tudta volna törni a demokraták szervereit – miért nem figyeltek oda jobban?”

Trumpot természetesen érzékenyen érinti a téma, hiszen ha beigazolódik, hogy az oroszok állnak a támadások mögött, az jelentősen gyengítheti a hitelességét. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – McCain szenátor, aki a szenátus fegyveres testületekkel foglalkozó bizottságának elnöke, fontosnak tartotta leszögezni, hogy a meghallgatás nem irányul Donald Trump ellen, és semmiképpen nem akarja megkérdőjelezni a megválasztott elnök legitimitását.

A hírszerzési vizsgálat eredményét már átadták Barack Obamának és Donald Trumpnak is, és hamarosan a közvélemény is megismerheti annak rövidített változatát.

Trump mindenesetre jelezte, hogy elégedetlen a hírszerzés jelenlegi vezetésével, és személycserékre, valamint átszervezésre készül.
 

Donald Trump megválasztott amerikai elnök sajtóértesülések szerint valószínűleg egy Moszkva által Oroszországból kitiltott volt republikánus szenátort jelöl a hírszerzés csúcsvezetőjének. A 73 éves Dan Coats indianai szenátor egyike annak a hat szenátornak és három fehér házi tisztségviselőnek, akiket Moszkva 2014-ben – válaszul a Krím bekebelezése miatti szankciókra – kitiltott Oroszországból. A szenátor akkor úgy nyilatkozott: „megtiszteltetésnek” érzi, hogy így került a Kreml célkeresztjébe.


A francia elnökválasztás lehet az orosz hackerek következő célpontja – állítja a francia szocialisták biztonsági főnöke. Sebastien Pietrasanta szerint sem a pártok, sem a politikusok nem eléggé felkészültek, hogy kivédjenek egy átfogó támadást.
Pietrasanta külön kockázatnak nevezte, hogy a franciák jelentős része elektronikus úton adja le szavazatát. Korábban a német hírszerzés vezetője is felhívta a figyelmet az orosz hackerek növekvő aktivitására.

-------

A rövidített, titkos információktól megtisztított jelentést a nyilvánosság is megismerhette - a szerk.
Vlagyimir Putyin orosz elnök "befolyásolási kampányt" rendelt el a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamat ellen - áll az amerikai hírszerzés pénteken nyilvánosságra hozott részleges jelentésében." - ("Amerikai hírszerzés: Putyin meghekkelte a választást" - 168ora.hu)

További információk

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!