A teljes interjú, "Legyen vége a lájkolásnak" címmel a február 4-én megjelent, friss Vasárnapi Hírekben olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 
VH, 2017. február 4.

Lájk helyett harc – A közösségi média árt, a hatalom hadüzenete használhat a civil társadalomnak Bíró András szerint. Kövesdi Péter interjúja olvasható a friss Vasárnapi Hírekben az alternatív Nobel-díjas tekintélyes civil vezetővel.

Névjegy - Bíró András
újságíró, emberi jogi és környezetvédelmi aktivista.
A magyar civil mozgalmak pátriárkája.
A második világháború alatt tagja volt az ellenállási mozgalomnak. 1956-ban emigrált, 1967-től Rómában az ENSZ mezőgazdasági projektjein dolgozott Kenyában és Mexikóban.
Hazatérte után, 1990-ben, létrehozta az Autonómia Alapítványt, amely főleg a romák önszerveződését segítő gazdasági akcióiról ismert.
Munkásságáért megkapta az alternatív Nobel-díjként ismert "The Right Livelihood Award"-ot.
Bíró András fáradhatatlanul most is dolgozik, több, a szegényeket, hátrányba szorultakat támogató alapítvány elnökeként, tanácsadójaként.
92 éves.
A beszélgetés végén a Tanítanék mozgalomról így nyilatkozik Bíró András:
Bár Pukli István kivált a mozgalomból, "...a Tanítanék továbbra is él, dolgozik, és véleményt formál a saját szakterületének dolgairól. Nem tudom, meddig élnek még, de drukkolok nekik, mert körülbelül így képzelek el egy civil mozgalmat.

/VASÁRNAP TÜNTET A TANÍTANÉK MOZGALOM BUDAPESTEN
a Kossuth téren – az eredetileg szerdára, a civilek napjára tervezett demonstráció az időjárási körülmények miatt került a hét utolsó napjára. Az aktualitását viszont nem vesztette el, annál is inkább, mert a kormányzat az oktatási ügyekben aktív mozgalmat is megtámadta a tevékenysége miatt.
„A Tanítanék az elsők közt volt, akiket Németh Szilárd az elsöprendő civil szervezetek közt megemlített. Épp ezért fontosnak tartjuk, hogy jelezzük: civilek vagyunk, és büszkék vagyunk erre. De még fontosabb, hogy kifejezzük a szolidaritásunkat az összes civil szervezettel, és rámutassunk arra, hogy nélkülük a magyar társadalom elnyomottjai nagyon nehéz helyzetben lennének” – mondta el a Vasárnapi Híreknek Törley Kata, a mozgalom képviselője, aki azt is kulcsfontosságúnak tartja, hogy a társadalom maga is felébredjen, mert egységes fellépés nélkül az egyénileg vívott harcok elhalnak.
A vasárnapi, „Most mirajtunk a sor!” elnevezésű demonstráción közel 40 szervezet áll színpadra, felszólal többek közt Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője, Szentesi Kálmán, aki visszakérné az adóját, mert a magyar állam nem arra költi, amire kellene, és Szert Boglárka, akit azért rúgtak ki az Antall József Tudásközpontból, mert meg akarta védeni egy kollégáját, aki lájkolta a Nolimpia közösségi oldalát. - a demonstrációról részletek a friss VH-ban
/


A Vasárnapi Hírekben megjelent Bíró András-interjúból az is kiderül, hogy a közösségi médiáról viszont lesújtó Bíró András véleménye:
"...a mostani 20-as, 30-as generációnak már van lehetősége arra, hogy ne a rendszer formálja őket, hanem ők a rendszert. Furcsa módon ennek az egyik legfőbb gátja a közösségi média. Annak idején az hittük, hogy amikor demokratizálódik a kommunikáció, a társadalom szerepe a respublikában növekedni fog. Ehelyett az történik, hogy egy csomóan ahelyett, hogy cselekednének, otthon ülnek a számítógépük mellett és lájkolgatnak, és közben úgy érzik, tettek valamit a közösségért.


Bíró András Talán a legismertebb magyarországi civil aktivista. Ha ő mond valamit, arra mindig érdemes odafigyelni. Most azt mondja: ne legyünk pesszimisták, a hatalom hadüzenete a civil társadalomnak még jól is elsülhet.
A teljes interjú, "Legyen vége a lájkolásnak" címmel a február 4-én megjelent, friss Vasárnapi Hírekben olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!