A legtöbben még meg sem törölték szájukat az előétel után, a Copa America csoportmeccseit követően máris asztalra kerül a főfogás: a 15. labdarúgó Európa-bajnokság. A franciaországi torna ráadásul nagyobb szórakoztatóerővel bír, hiszen a debütáló 24 csapatos rendszernek hála, idén az eddigi 31 helyett 51 meccset rendeznek. S ami nem elhanyagolható tény: Magyarország is ott van.

 
 
 

A házigazda Franciaország rutinos szervező: 1960 és 1984 után ez a harmadik Európa-bajnokság a galloknál, ráadásul két világbajnokságot (1938, 1998) is rendeztek már. Ezúttal ugyanakkor számos újdonság vár ránk. Bemutatkozik az új, 24 csapatos lebonyolítási rendszer, fiatal és kevésbé fiatal tehetségek lépnek pályára, és olyan legendák inthetnek búcsút válogatottjuknak, mint a svéd Zlatan Ibrahimovic vagy az angol Robbie Keane.


Helyszínek

A harmadik franciaországi Eb mérkőzéseinek 10 stadion ad otthont. A Toulouse, a Marseille, a Nice, a Lyon, a St.-Etienne, a PSG, a Bordeaux, a Lens és a Lille arénája mellett a francia nemzeti stadion, a Stade de France gyepén zajlanak a küzdelmek. Ez utóbbi legnagyobb a maga 81 ezer fős befogadóképességével, míg a 35 ezres nizzai Allianz Riviera a legszerényebb. Érdekes továbbá, hogy a Félix Bollaert Stadion (Lens) révén egy másodosztályú klub pályáján is ott lesznek Európa legjobbjai.


Gólvágók

Az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy kiktől várhatjuk a gólokat. Ami a mindenkori gólvágókat illeti: a közelmúltban FIFA-diplomataként csúfosan megbukott francia Michel Platini jár az élen a maga 9 találatával – mindezt öt meccsen érte el. A jelenlegi mezőnyből Zlatan Ibrahimovic, a portugál Cristiano Ronaldo és az angol Wayne Rooney pályázik reális eséllyel a rekord megdöntésére, ám mindegyiküknek kimagaslót kéne alkotnia, hogy letaszítsák a trónról a nemrég leváltott UEFA-elnököt.


Az új rendszer

Az idei kontinensviadal egyik legfőbb érdekessége az új lebonyolítási rendszer. Az első Eb-n, 1960-ban még 8 csapat indult, az 1996-os tornán már 16, idén pedig 24 ország képviseltetheti magát. A hat darab négyes csoportból ennek köszönhetően harmadikként is tovább lehet jutni, amely külön öröm a halálcsoportok résztvevői számára. Ebből pedig a nézők – na meg a tv-társaságok – is profitálhatnak, hiszen az eddigi 31 helyett 51 meccs kerül a képernyőkre.


A játékvezetők

Az Eb-re 18 fős bírói keretet jelölt ki az UEFA, melynek ezúttal is tagja Kassai Viktor. A stábot tizenhét nemzet adja, egyedül Anglia delegál két játékvezetőt is. Sokszor halljuk, hogy a bírók is emberek. Mark Clattenburg (angol) például villanyszerelő, Svein Oddvar Moen (norvég) sürgősségi mentős, Willaim Collum (skót) pedig hittantanár a civil életben. Az UEFA januári döntése értelmében munkájukat videobíró is segíti majd, és bevetik a gólvonal-technológiát, vagyis a gép vitatott esetben megmutatja, hogy a labda átjutott-e a gólvonalon. És nem kell automatikusan kiállítani a gólhelyzetben buktató védőt sem.


Az edzők

A játékosok után a legfontosabb szerep a szövetségi kapitányoké. A tornán, ha aranyat nem is, de továbbjutást mindenképp érhet egy-egy jó edzői húzás. A játékosként világ- és Európa-bajnok Didier Deschamps igazi „gall kakas”-ként vezeti a hazaiakat, de a vb-győztes német Joachim Löwnek és a spanyol aranykorszak mecénásának, Vicente del Bosque-nak sincs oka a szerénykedésre. Egyedülálló Izland gárdája, hiszen a csapatot edződuó irányítja: Heimir Halgrímsson és Lars Lagerbäck.


Mire (nem) tudunk fogadni?

A 21. században a fogadás minden sportesemény velejárója. Komoly milliárdok forognak, az irodák és a lelkes tippelők megpróbálják elnyerni egymás pénzét, évről évre egyre kacifántosabb fogadásokkal. Gólszerzőkre fogadni már nem „menő”, de tippelhetünk arra, hogy ki lő kapufát vagy gólt a 16-oson kívülről. Magas szorzókban sincs hiány: 5001-es odds mellett fogadhatunk arra, hogy ír–északír döntőt rendeznek, míg a magyar Böde Dániel esetleges gólkirálysága 200-szoros pénzt fizet.


A labda

„Labda nélkül nincs foci!” – ez még a grundon is alapszabály, a bőrgolyók mégis ritkán kerülnek rivaldafénybe. A torna labdája, a Beau Jeu (szép játék) francia nemzeti színekben pompázik, és nevén kívül az „EURO 2016” feliratot viseli. A játékszer a konstruktőrök szerint a brazíliai vb-labda, a Brazuca előnyeit őrzi, ám több tulajdonságán fejlesztettek. A részt vevő csapatok novemberben kapták meg a labdákat, így már fél éve ismerkedhetnek vele. Ez az első Eb, ahol külön labdákat gyártanak a kieséses szakaszra.


Eb-t mindenkinek

A kontinensviadalt egész Európában élőben közvetítik, még Azerbajdzsánban is. A közvetítési jogokra Laoszban és a Fülöp-szigeteken is lecsaptak, de Afrika lakosai sem maradnak le semmiről. Több országban a rádió is élőben közvetíti a meccseket. A legvérmesebb szurkolók pedig éjjelente két Copa America-találkozóval is leöblíthetik a napi három Eb-meccset.


Játékos legek

A rutin és a fiatalság örök párbajt vív egymással, ez most sem lesz másképp. A magyarok kapusa, a 40 éves Király Gábor több csapatra való Eb-résztvevő édesapja lehetne, de ha más nem is, az angolok 18 éves tinisztárja, Marcus Rashford igazán köszönhetne neki csókolommal. Ami az átlagéletkort illeti: Anglia és Németország válogatottjának tagjai átlag 25,4 évesek, az ír csapat viszont a „öreg”: 4 évvel idősebb az angoloknál és németeknél.

Olyan nincs, hogy verekedés közben futballmeccs tör ki?
falfirka


A futballt csak játszani szerettem, nézni utáltam. Amióta persze kommentátor vagyok a BBC-nél, néha muszáj meccset néznem.
Denis Law


Nem mondom, hogy a futball öl, butít és nyomorba dönt, de hogy miatta maradtam vissza a fejlődésben, az biztos…
Nick Hornby


Mágikus játék, nincs rá jobb szó.
David Beckham

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!