Eljött a különutasság ideje – az ellenzéki pártok rendre deklarálják, hogy nem közösködnek senkivel.

 
VH, 2017. október 28.


Az LMP és a Jobbik esetében ez érthető is, a mérések azt mutatják, hogy bázisuk még a választásigyőzelem-esélyes esetén is komoly fenntartásokkal – vagy egyáltalán nem – szavazna egy baloldali együttműködésre (lásd kutatásunkat a 9. oldalon).

A Demokratikus Koalícióról azonban ez nem mondható el – éppen ezért érdekes az időzítés, hogy a párt deklarálta: semmilyen közös miniszterelnök-jelöltből nem kér. A mondás elvi állásfoglalás is lehetne, de nem az: üzenet az MSZP-nek. Hogy Gyurcsány Ferenc pártja nem áll be Balázs Péter mögé. Emlékeztetőül: a szocialisták  a háttérben kapacitálták a volt külügyminisztert, lenne közös címerfigura. Miután a rábeszélés ténye kiszivárgott, Balázs távolította magától a felkérést, és egy tévéinterjúban azt nyilatkozta: nem lenne a DK és az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Ez azonban a szocialistáknak nem szegte kedvét, értelmezésükben a volt külügyminiszter mondata azt jelentette: semmi akadálya, hogy Balázs egy szélesebb kör embere legyen.

Folytatás a friss Vasárnapi Hírek 5. oldalán, a Publicus-kutatás adatai és elemzésünk a 9. oldalon.

A VH elemzésében, amely „Talán nem morzsolják el” címmel jelent meg friss lapszámunkban, elemzőnk felveti: az MSZP „nemrég a december 9-i kongresszusra már jelölttel akart beköszönni a vezérkar néhány tagja, most viszont Hiller István választmányi elnök februárig kivárna a közös jelölttel. Azaz a választásig alig másfél hónapja maradna az új embernek – ha lesz.”

Ennek is lehet előnye – állapítja meg munkatársunk. További részletek a friss VH-ban.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és következő lapszámunkig az árusoknál kapható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!