A 2000-es évek Amerikája, Spektrum

 

Az amerikai 2000-es évek valójában a mieink is, hiszen az ezredfordulón az USA volt a legnagyobb hatással a (globális) kultúránkra, politikára, gazdaságra, tudományra. Szeptember 11. után az egész világ biztonságérzete megváltozott, a 3 évvel később kitört gazdasági válságot máig érezzük a zsebünkön, a közösségi háló ebben a percben is meghatározza a kommunikációnkat, ám mindezt közel húsz év elteltével már elemző igénnyel, nagyobb távlatból is tudjuk szemlélni, akár a Tom Hanks mentorálásával készült CNN-dokusorozat segítségével.

Az első részt az ekkor másodvirágzását kezdő, a mozitól egyre élesebben elváló (azóta újra közelítő) televíziózásnak szentelték. Sorra veszik a világ több száz országába lefordított formátumokat, az első valóságshow-kat (celebkukkolástól a házfelújításon át a plasztikai sebészetig), Survivort, American Idolt, Top Chefet. Miközben felidézhetjük, milyen hatással volt egy-egy ilyen műsor a világlátásunkra, hogyan formálta nem csak a tévézési szokásainkat, arra is rádöbbenhetünk, hogy 20 éve pontosan ugyanazt nézzük. Ez egyelőre még működik, így nincs is miért újítani, elég néha pihentetni, majd újra elővenni műsorokat, és szinte mindenből lehet még egy VIP-verziót legyártani.

A sorozatokat tekintve azonban nem állt meg a fejlődés, és bár több ismerős színész, rendező és író bukkan fel újra és újra, nem lehet olyan érzésünk, mintha magukat ismételnék. A legfontosabb szériák (még az utólag túlértékeltnek tűnők is) kapnak egy-egy mondatot. Az HBO (bankot) robbantott a Maózókkal, azelőtt sosem volt még ennyi vér, erőszak, szexualitás és dráma a képernyőn. A 24-nél hirtelen nem akadt időszerűbb akció-krimisorozat, Az elnök emberei pedig a tömény szöveget azzal az újítással ellensúlyozta, hogy a fehér házi folyosókon jöttek-mentek a szereplők, és velük a kamera. Mindezt izgalmasan világítják meg, az akkori szerkesztők, producerek és a külső szemet képviselő újságírók (kritikusok) kommentjeivel. Egyetlen furcsaság jön elő újra és újra, ahogy bevágják a producer Tom Hankset, aki mindenről elmondja a saját kis véleményét, emlékeit, kissé Forrest Gump-os stílusban. Márpedig az még a ’90-es évek.

FOTÓ: DANIEL LEAL-OLIVAS, AFP

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!