A KLIK beígért átalakításával nem az iskolák fognak jobban működni, hanem az elnyomó hatalom lesz hatékonyabb a szakértő szerint.

 
 

Bár sokszor leírták már, mégsem lehet másból kiindulni, amikor az oktatásban kialakult válságot elemezzük, mint hogy az ágazat teljesítményének javulása Orbán Viktor csökönyösségén fog elbukni.

Sokak szerint a kormányfő személyiségéből következik, hogy képtelen beismerni, ha hibázott. Az oktatásban ez a „hiba” közel egymillió gyerek és 120 ezer pedagógus napi munkáját, jövőjét, sorsát érinti. A „kockás inges” tiltakozás méretéből látszik: a beletörődés évei után egyre többen gondolják úgy, hogy hangot kell adniuk az elégedetlenségüknek. A miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelére lapzártánkkor már közel 35 ezer egyéni támogató aláírás érkezett, és a levélben megfogalmazott célokhoz 900-nál is több tantestület csatlakozott. A követelések az orbáni oktatáspolitika lényegét utasítják el: a központosítási mániát, az uniformizálást, a múltba tekintést. A KLIK működésképtelensége miatt régóta lappangó elégedetlenséget az előkészítetlenül és erőszakosan bevezetett pedagógus-minősítési rendszer lobbantotta be.

A szorult helyzetből való kimeneküléshez a miniszterelnök két, eddig bevált recepthez nyúlt: egyrészt a népszavazási kezdeményezéssel megpróbálja visszahozni a menekültügyet a közélet fókuszába, hátha akkor kiszorul a hírekből az oktatás témája, másrészt bevetette a kormányzati gépezet egyik legtehetségesebb tárgyalóját, a vitathatatlanul jó menedzseri készségekkel rendelkező Palkovics Lászlót, aki a felsőoktatás mellett mostantól a közoktatásért is felel. Az ő feladata egyáltalán nem könnyű: úgy kell pacifikálnia a lázongó tanárokat, hogy Orbán Viktornak egyszer se kelljen azt mondania, „bocs, hibáztam”.


Oktatás 2.0: centralizált decentralizáció

Az oktatási államtitkár egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen hosszan beszélt a kormány által, a tiltakozások hatására létrehozott úgynevezett köznevelési kerekasztal eddigi munkájáról. Az egyeztetéseken szinte kizárólag a kormánytól függő és jórészt a közoktatáshoz alig kacsolódó szervezetek ülnek, ezért a tiltakozó tanárok képviselői a fórumot nem tartják legitimnek. Az államtitkár elárulta, hogy a felállított hat munkacsoport nagyságrendileg 150 problémát azonosított. Mely szám arról tanúskodik, hogy a kormány által létrehozott rendszer mégsem olyan nagyszerű, mint amilyennek még akár egy hónapja is beállította.

Amit elsőként és a leggyorsabban szeretne az államtitkár megoldani, az a KLIK működési zavara. Elmondta, az ehhez szükséges javaslatot már a legközelebbi kerekasztal ülésére – ami két hét múlva lesz – szeretné elkészíteni. Mint megtudtuk, többféle elképzelés körvonalazódik.

Az egyik szerint a 190 tankerületből mindössze 20 marad, azaz megyei szintre kerülnének ezek a hivatalok. Palkovics nincs meggyőződve arról, hogy ez a legjobb megoldás, hiszen a megyei szint távol van az egyes iskoláktól, így azok problémáitól is.

Az viszont biztos, hogy a megyei irányításnak fontos szerepe lesz az újjá alakított KLIK-ben, erre utal az is, hogy a kerekasztal üléseire meghívták a Megyei Jogú Városok Szövetségét. Ami biztosnak tekinthető: az iskolaigazgatók nagyobb mozgásteret kapnak, egyes beszerzésekről, dologi kiadásokról, sőt, bizonyos bérköltségekről is maguk dönthetnek, az adott iskola számára elkülönített, a hivatal által meghatározott keretből. Az orbáni központosítás által kiváltott indulatokkal kapcsolatban Palkovics úgy véli, az önkormányzati fenntartással kapcsolatban romantikus emlékek élnek, hiszen az igazgatóknak akkor sem volt irányítási joga. Azt viszont valóban problémásnak nevezte, hogy jelenleg a fenntartás és a működtetés elkülönül, ezért alakulnak ki viták arról, hogy kinek a kötelessége megvásárolnia a projektorba az izzót, a KLIK-nek vagy az önkormányzatoknak.

A készülő javaslatban az szerepel, hogy a maradék feladatokat is átveszi majd az önkormányzatoktól az állam.


Gyalogáldozat

Csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tudatta, hogy leváltja a KLIK éléről Hanesz Józsefet, és helyére Pölöskei Gábornét, Áder János húgát nevezi ki. Palkovics több interjújában is bírálta az hivatal vezetését, ami megfelel annak a hivatalos kormányzati értékelésnek, hogy a KLIK önmagában nem rossz, legfeljebb a működtetése nem tökéletes.

Annak ellenére gondolják ezt, hogy a hivatal költségvetését a kezdetek óta alultervezi a kormány, ezért az állandósult pénzhiány nem Hanesz Józsefen, az eddigi vezetőn múlt. Palkovics mégis úgy látja, hogy a KLIK szervezete sokat változott az elmúlt időszakban – például kikerült alóla a szakképzés, illetve a pedagógiai szakszolgálat is – így a vezető felelőssége fennáll. Megbízható információink szerint a KLIK hiánya százmilliárdos nagyságrendű, amelyből hetvenmilliárdot tesz a szakképzés.

Ez a terület időközben a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került, de a felhalmozott tartozás azóta is a KLIK-et terheli. Úgy tudjuk, a kormány – tartva a tiltakozásoktól – a jövőben biztosítani fogja a KLIK reális kiadásaihoz szükséges költségvetést.


Bürokratikus ráncfelvarrás

De vajon megoldja-e az oktatás problémáit, ha az intézményfenntartó monstrumot a megszüntetése helyett átalakítják?

A közoktatási szakértő egyértelmű nemmel válaszol. „Az a baj, hogy ameddig az iskola a KLIK nevű hivatalnak a része, addig nem tud jól működni. A köznevelési intézmények elveszítették jogi személyiségüket, nincs gazdálkodási, munkáltatói joguk, polgárjogi értelemben nem léteznek” – fejti ki Szüdi János, utalva arra, hogy erre az sem lesz megoldás, ha az igazgatóknak lesz valamiféle anyagi mozgásterük. Szerinte a problémákat egyedül az orvosolná, ha az iskolák visszakapnák önállóságukat, ha ez nem történik meg, mindegy, hogy 50 tankerület van vagy 190. „A hivatal lehet, hogy a változtatások után jobban fog működni, az iskolák azonban nem.

Az elnyomó apparátus fog hatékonyabban működni. Keményebb lesz, nem aprózódik szét. 50 megbízható, az állam érdekét képviselő tankerületi vezetőt könnyebb találni, mint 190-et” – fogalmaz.

Szüdi felidézi, hogy 2013 január elsején, amikor a KLIK átvette az önkormányzatoktól az iskolákat, semmi sem volt előkészítve. A hivatal létrehozásáról szóló jogszabály fél évvel korábban jelent meg, hosszú hónapokig se eszközük, se szakemberük nem volt a feladatokra, amelyekre így fel sem lehetett készülni. Nem véletlen, hogy a KLIK-et rövidke fennállása során már sokszor szervezték át, feladatait összevissza variálták, az állandó forráshiány és a szervezeti káosz miatt a szakemberek elmenekültek az elmúlt években.


30 milliárd elfolyt, az államtitkár szerint is értelmetlenül. Palkovics László újságírói kérdésre megerősítette, hogy a minisztérium háttérintézményét, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet (OFI) megszünteti.
Szerinte az intézmény tevékenysége nem volt megfelelő, nem volt olyan tudományos teljesítménye, ami indokolná a további működtetését. Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy számolatlanul ömlött ki az uniós pénz az OFI-n. Ez nagyon meglepő indok a megszüntetésre, az OFI ugyanis a minisztérium nélkül nem tud pénzeket elfolyatni. Az uniós pályázatokról szóló döntések ugyanis nem a háttérintézmény menedzsmentjének hatáskörébe tartoznak. Ennek kapcsán Hadházy Ákos, az LMP politikusa kifejtette, eszement tételeket szórt el a kormány, az ő értelmezésében: loptak el oktatásfejlesztés címén. A nagyságrendileg harmincmilliárd forintnyi oktatásra szánt uniós pénz az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) három háttérintézményén, az Oktatási Hivatalon, az OFI-n és az Educatio Nonprofit Kft.-n keresztül folyt ki. Az LMP-s politikus olyan bizarr tételekre bukkant, amelyekből kiderül, a három háttérintézmény 50–80 ezer forint közötti összegeket fizetett ki „szakértői napokra”. Az LMP feljelentést tett az ügyben. „Szerintünk az igazi bűnösök a minisztériumban, azaz az Emmiben vannak. A minisztérium írja ugyanis ki a pályázatokat, a fő felelősök nem a háttérintézményekben ülnek. A minisztériumban van egy európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárság, amelyet Köpeczi- Bócz Tamás vezet. Ő és a miniszter, azaz Balog Zoltán az igazi felelősei a háttérintézményeken keresztül ellopott pénzeknek” – foglalta össze a Vasárnapi Híreknek Hadházy Ákos.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!