A november 13-i párizsi terrortámadásokról szóló VH-összeállításban november 21-én, szombaton jelent meg Kertész Anna interjúja Csepeli György szociálpszichológussal. Ajánlónkban a beszélgetés néhány részletét idézzük.

 
Csepeli György szociálpszichológus - Fotó: Üveges Zsolt

"CSEPELI GYÖRGY: ...A fenyegetettség érzése indokolt. Bármelyik európai ország célpont lehet.
VH: – És hogy kell, lehet együtt élni mindezzel?
CSEPELI GYÖRGY: – Valahogy úgy, ahogyan az amerikaiak megtanultak élni 2001. szeptember 11. után. Volt egy pár év, amikor nehezen alkalmazkodtak az új biztonsági intézkedésekhez, de megtanulták. Végül is Amerika a Patriot Act nevű törvénnyel sikeresen megvédte magát a további terrorizmussal szemben. Európában az a nehézség forrása, hogy nincs egy központi hatalom. Brüsszelben van a terroristák központja, mely sajnos hatékony a támadásban, szemben az EU ugyanott található központjával, mely nem hatékony a védekezésben. A 28 nemzeti szuverenitás még nem jött rá, csak együtt van esély a védekezésre. Egy ilyen kis országnak, mint Magyarország, semmi esélye nincs egyedül.
VH: – Amerikával szemben Európában a fenyegetés nem kívülről érkezik, hanem itt élő terroristáktól.
CSEPELI GYÖRGY: – Ezt Európa magának okozta. Amerikában is jelentős muszlim közösség él, de náluk nem történt meg a gettóba tömörülés, nem következett be a vallási és társadalmi kirekesztettség kritikus egymásba fordulása. Amerikában aki nem érvényesül, az magát hibáztatja, nem keres bűnbakokat. Hogy Európa ide jutott, az annak is köszönhető, hogy nem jött létre európai szuverenitás, az EU tagállamainak vezetői úgy gondolkodtak, mint a rákos beteg, aki arra gondol, hogy ugyan van egy daganatom, de majd elmúlik. Ám sajnos az ilyen típusú dolgok nem múlnak el. Európa elérkezett a lét vagy nemlét kérdéséhez. Vagy rájön arra, hogy egy egységes biztonsági rezsim létesítésére van szükség, vagy az egyes országok külön-külön a terroristák prédájául esnek."

(...)

"VH: – Úgy tűnik, választani kell a klasszikus szabadságértékek és a biztonság között. Melyik lehet fontosabb az európai ember számára?
CSEPELI GYÖRGY: – Ez nem választás kérdése. Vagy élet, vagy halál. Az amerikaiak megtalálták a választ, és az európaiaknak is meg kell találniuk. Be kell lássák, hogy a biztonság az első, minden más azután következik.
VH: – Így valamelyest a terroristák nyernek…
CSEPELI GYÖRGY: – A terroristák veszíteni fognak. A feladat egy olyan világrend kialakítása, ahol a többség nem érzi magát vesztesnek, s nem küldi fiait és lányait szent háborúba a győztesek ellen."

Az Orbán-kormány politikájáról:

"CSEPELI GYÖRGY: ...Egy országnak semmifajta esélye nincs egyedül, akármekkora kerítést is húz maga körül. Persze meg lehet kísérelni ezt a módszert, de érzésem szerint az együttműködésre való törekedés az államférfihoz méltó módszer. Ugyanakkor meg kell különböztetni a retorikát a tényleges cselekvésektől, mert ez a két szint Orbán Viktor esetében láthatóan elválik. A menekültkérdés kapcsán volt egy folyamatosan harcos retorika, a morális pánik törvényének megfelelő politikai kommunikáció, de később a nyilvánosság elkerülésével volt egy váltás. Amikor a szerbiai határ lezárása után a menekültek Horvátországon keresztül jöttek, 200 ezer ember simán átment Ausztriába állami asszisztenciával. A kormány egy ponton rájött, hogy a tényleges cselekvések szintjén jobb, ha kooperál, miközben továbbra is fenntartotta a harci retorikát. Most is van egy ilyen meghasonlott viselkedés."

Csepeli György
1946-ban született, Erdei-díjas szociálpszichológus, szociológus, a Magyar Tudományos
Akadémia doktora, az ELTE Interdiszciplináris Társadalmi Kutatások Doktori Programjának
alapítója, vezetője, a Magyar Szociológiai Társaság elnöke.A teljes interjú, "Megöl vagy megerősít" címmel a friss Vasárnapi Hírekben olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

A PÁRIZS UTÁN című rendkívüli összeállításunkról további részletek itt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!