Állami acélból húzhatják fel Paksot. - A brüsszeli hírek szerint az EU nem akadályozza majd a magyar-orosz atomerőmű-üzletet, másrészt Putyin exhumálta a Déli Áramlat gázvezeték-projektet - óriási megrendelések a láthatáron... Amire lehet, rárepülnek a honi cégek (most például földmunkára, melléképületekre stb.) és a paksi tapasztalatok szerint Simicska Lajos cégeinek feladatait Mészáros Lőrinc vállalkozásai vették át.

 
Csapolás a Dunaferrben - Fotó: Kállai Márton

Miért akarja bevásárolni magát az állam egy olyan cégbe (illetve miért tol bele félmilliárd forint munkahely-megtartási támogatást), amelyik 2013-ban és 2014-ben összesen 42 milliárd forintnyi veszteséget termelt? Jelenleg ez az ipar legfontosabb találós kérdése. A válaszról persze csak találgatni lehet, de az bizton kijelenthető, hogy amikor a kormányzat növeli az állami befolyást egy ágazatban, akkor az akvizíciót komoly pénzmozgások követik. A legplasztikusabb példa talán az, hogy a MOL-ba beszállt az állam, majd ezt követően elkezdte építeni a Nemzeti Közműszolgáltatót, és mára ez a vállalat szolgáltat gázt az összes háztartásnak. Úgyhogy most, amikor a Dunaferrben szerezne részt a kabinet, valószínűleg nem „kohótulajdonos” akar lenni, sokkal inkább egy gigabiznisz lebonyolításához vásárol eszközt.


A friss Vasárnapi Hírekben munkatársunk, Nagy B. György elemzi a helyzetet "Acélváros újratöltve" címmel.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!