Ő a világ leghíresebb bűvészkedő érsebésze, és ő a világ leghíresebb operáló bűvésze. Sőt! Ő az elmúlt évtizedek egyik legjobb érsebésze és egykor a földkerekség vezető bűvészei között is ott volt. Gloviczki Péterrel beszélgetve mégsem az a benyomásunk, hogy egy – jogosan – büszke emberrel van dolgunk, hanem hogy egy végtelenül boldoggal. Mindez persze nem független a két szenvedélyétől.

  <h1>Egykori iskolája, a Semmelweis Egyetem nemrég díszdoktori címet adományozott neki - Gloviczki Péter a Mayo Klinikán</h1>-
  <h1>A kártya, ami utal azokra a csodákra, amiket a gyógyító-bűvész tenni képes</h1>-

Egykori iskolája, a Semmelweis Egyetem nemrég díszdoktori címet adományozott neki - Gloviczki Péter a Mayo Klinikán

- – Kép 1/2

Ha az ember betér Magyarország legrégebb óta működő bűvészboltjába, a Bartók Béla úti Figaróba, mindig talál ott két-három trécselő mágust. És ha a szakma aranykoráról, az üzlet névadó alapítójáról kérdezi a bennfenteseket, akkor előbb-utóbb előkerül a régi barát és kolléga, Gloviczki Péter neve. Az egykori „fiúé”, aki 14 évesen Hacki Tamás és Kern András elől vitte el az 1962-es Ki mit tud? Egyéb kategóriájában a fődíjat. Legendás bűvészként emlegetik, akinél a fiatalos csibészség kemény munkát, bátorságot és ebből építkező önbizalmat takart. Ezeket említi a ma már hatvanas éveit taposó „doktor úr” is sikereinek titkaként, hozzátéve, hogy Fortuna kegyeltjének is érzi magát, hiszen a lehetőségeket, amelyeket fenti tulajdonságai révén jól kiaknázott, az élet hozta elé.

A bűvészek körein kívül is vannak jócskán műhelyek, társaságok szerte a világon, ahol ismerősen cseng Gloviczki Péter neve. A nemzetközi mezőnyben is az egyik legjobbnak számító minnesotai Mayo Klinika vezető érsebésze lényegében mindent elért, amit a szakmájában lehetett. 2012–13-ban ő volt az Amerikai Érsebészeti Társaság elnöke, ezen a tényen túl, nekünk, potenciális betegeknek fontosabb mindaz, amit beiktatási beszédében mondott, és ahonnan érdemes elindítani regényes életének elmesélését. „Szeretni kell a beteget, hogy értsük, átérezzük a baját, csak így lehet igazán gyógyítani” – fogalmazta meg akkor több száz kollégája előtt hitvallását.

A kis bűvész

A Gloviczki család igazi „kívülálló” família volt a múlt század közepén. Polgári és tradicionális egy olyan korban, amikor az ötgyerekes orvoscsalád a gyerekeknek „járó” pannonhalmi tanulmányokkal minimum gyanús lehetett. „Apám félelmetes karakter volt, ideggyógyász Szabolcs megyében, mindenki ismerte. Büntetésből, mert nem volt hajlandó belepni a kommunista pártba, Budapestre küldték körzeti orvosnak, de itt is az maradt, aki mindig is volt: a legjobb orvos, akit ismertem. Tőle tanultam a legfontosabb alapot a hivatásomhoz: a betegek feltétlen szeretetét” – idézi fel Gloviczki Péter, aki állítja: nemcsak az volt egyértelmű számára már hatévesen, hogy orvos lesz, hanem az is, hogy sebész. Ezt a törekvését soha nem adta fel, mindent ennek rendelt alá. A bűvészkedés, amelynek alapjaiba édesapja egy orvoskollégája, Takács Sándor vezette be, hobbinál jóval több volt az életében, igazi szenvedély, amely orvosi hivatását erősítette mindig. Fejlesztette kézügyességét, kommunikációs képességeit, általa megtanulta „elvarázsolni” az embereket, hogy bizalmukba fogadják – a mai napig nem rest előkapni a kártyapaklit betegeinek vagy kis páciensei füle mögül pénzérmét előhúzni.

Egész életében szerette a kihívásokat, ez indította el a korszak tehetségkutató show-jában is, amelynek megnyerése után egy ország hívta „a kis bűvésznek”. Olyannyira ismert volt, hogy amikor pár évvel később, az egyetem után a Városmajori Klinikára jelentkezett gyakornoknak, a szigorú főorvost az ajánlásokon, a hat idegen nyelv ismeretén, az aranygyűrűvel végzett tanulmányokon túl a nővérke győzte meg Gloviczki rátermettségéről: „Tudja, doktor úr, ez az a kis bűvész…” A céltudatos fiú tehát az ország legrangosabb egészségügyi intézetében kezdhette meg a munkáját – és folytatta bűvészkarrierjét, a kettő pedig a fentieken túl is kölcsönhatásban volt egymással. A tudásszomjas ifjú Gloviczki ugyanis szeretett volna minden fontosabb orvosi konferencián részt venni, de ehhez nem kapott utazási engedélyt. Bűvészként viszont meghívathatta magát azon városok bűvészklubjaiba, ahol a vágyott szakmai események zajlottak – így a nagyhatalmú ORI juttatta ki ezekre a helyekre.

A ’70-es években sorra nyerte a rangos nemzetközi bűvészversenyeket, 1973-ban ezüstérmet szerzett a FISM bűvész-világbajnokságon Párizsban, öt évvel később Tokióban aranyérmet nyert. Lettek saját, róla elnevezett trükkjei is, kötélkarikák és ezüstgombok elővarázsolása. Aztán elérkezett a pillanat, amikor választania kellett. Hathetes szerződést ígértek neki a híres párizsi Olimpia Klubba.

„Igazából mindig tudtam, mit akarok: orvos lenni. Nem volt áldozat számomra lemondani egy komolyabb bűvészkarrierről” – ismeri be Gloviczki Péter.

A szeretet klinikája

Párizs még egy fordulatot tartogatott az ifjú orvos számára a ’80-as évek közepén: ösztöndíjjal tanult itt, amikor egy tanára mesélt neki a világ egyik legjobb egészségügyi intézményéről, az amerikai rochesteri Mayo Klinikáról, ahova nemsokára sikerült szereznie egy gyakornoki helyet. „Vakmerő dolog volt ez részemről, de mindig ezek a kihívások vittek előre” – mondja az orvos, aki azóta csak látogatóba jár haza. Az elmúlt közel 30 évben gyakornokból vezető orvossá vált a különleges intézményben, amelyet az ő orvosi hozzáállásához „találtak ki”. A nonprofit intézmény – amely minden bevételét a fejlesztésekbe forgatja vissza – igazi betegközpontú kórház, és hiába gyógyítanak ott naponta 1000 új beteget, mindenki személyre szabott kezelést kap, amelyért saját orvosa felel. Sok reménytelennek ítélt beteget mentett már meg a klinika orvoscsapata, és bár számos híres és gazdag páciensük akad, bárki számára elérhetőek a szolgáltatásaik.

Gloviczki Péter betegeinek szobáján speciális kártya jelöli a kezelőorvos személyét: egy gumikesztyűs kéz szikével varázsol – utalva azokra a csodákra, amelyeket a magyar gyógyító-bűvész tenni képes.

Az egykori kis mágus mára elégedett és kivételesen boldog ember – saját bevallása szerint. Otthon érzi magát a klinikán, büszke a gyerekeire, akik már Amerikában születtek: fia egyetemi tanár, filozófus és irodalmár, lánya állatorvos. Második feleségét, Monikát Párizs adta neki: a lengyel származású orvosnővel egy ottani kolostorban „futott össze”. Aktív társadalmi életet élnek, sokat utaznak, gyakran látogatnak Magyarországra is.

Az igazi izgalmakat jelentő fellépések sem maradnak el a doktor úr számára, akit Amerikában is elismert bűvészként tartanak számon, tagja például az egyik legrangosabb társaságnak, a Hollywoodi Bűvész Kastélynak. A szereplések közötti szünetekben pedig – árulja el Gloviczki Péter – kedves kis páciensein gyakorolja bűvésztrükkjeit.

 

------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!