Mintegy 13 ezer ember (legalábbis ennyien jelezték az esemény Facebook-profilján) akarja bebizonyítani vasárnap este Angela Merkelnek, hogy nem Orbán Viktor Magyarország. A tüntetést azért nem hétfőre, a német kancellár érkezésének napjára időzítették, mert a szervezők úgy vélik: a munkanap sokakat megakadályozna abban, hogy részt vegyenek a demonstráción.

Ahogy az internetadó elleni megmozdulás alkalmával, most sem csak Budapestre koncentrálódik a harag, tüntet Békéscsaba, Debrecen, Dunaújváros, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Siófok, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok is. És a külföldre kényszerült magyarok sem hallgatnak, Amszterdamban, Bécsben, Helsinkiben, Londonban és New Yorkban is nemet mondanak Orbánra a magyarok. És persze Berlinben is skandálják a demonstráció mottóját, miszerint „tavasz jön, Orbán megy”. A négy órától startoló demonstrációt a 60 ezren a Magánnyugdíjakért csoport és a Százezren az internetadó ellen csoport szervezte a Kossuth térre.

A témák köre a tüntetés meghirdetése óta is bővült, az RTL Klub ügye kapcsán Hammer Ferenc médiakutató beszél majd, felszólal Kész Zoltán, a veszprémi időközi választás baloldali jelöltje, Heller Ágnes filozófus, Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke, valamint a két szervező, Gulyás Balázs és Vajda Zoltán.

A MostMi! névre hallgató csoport viszont bízik benne, hogy hétfőn az emberek mégiscsak inkább tiltakoznak, mintsem dolgoznak, így a kancellár látogatási napjára is jut egy demonstráció – fél négykor, a rádió épülete előtt. A hírek szerint ugyanis ekkor mond majd beszédet Merkel a szintén a Pollack Mihály téren található Andrássy Gyula Egyetemen. Ide egyelőre csak 1300 ember jelentkezett be, ezért – hogy a kancellár biztosan meghallja a hangjukat – a szervezők nyílt levelet írtak neki, amelyben Orbán antidemokratikus intézkedéseit sorolják. Emellett felhívják Angela Merkel figyelmét: bár pártcsaládjából sokan azt gondolhatják, Orbán menti meg az országot a szélsőjobb hatalomra kerülésétől, valójában „Orbán a szélsőjobb szálláscsinálója Magyarországon”.

 

------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!