A magyar állam meggyőződése, hogy az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi fenntartású intézmények, a legtöbb, amit egy diáknak adni lehet, hogy jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart nevelnek belőle. Ami ezen túl van, az vitatható, megkérdőjelezhető, és nem tudni, kiállja-e a következő évszázadok próbáját – mondta múlt hétvégén Lázár János Mezőtúron, a református kollégium felújított könyvtárának átadásán, ismét követ dobva az oktatás nyugodtnak egyébként sem nevezhető vizeibe.

 
 

Ezek a kijelentések még betudhatóak lennének annak, hogy a Miniszterelnökség vezetője valami kedveset akart mondani a vendéglátóinak, az viszont már az oktatás többi szereplőjének is szemet szúrt, hogy Lázár kiemelte: minden egyházi oktatási intézmény terjeszkedését támogatni fogják, mert „a nemzet ezeken keresztül erősödik”, sőt, az új nemzeti alaptantervet és a magyar oktatáspolitika megszervezését ezeknek az elveknek rendelik alá. A főminiszter szavai azért is keltenek nagy megütközést az oktatásban dolgozók körében, mert az egyházi iskolák térnyerése már így is szembeszökő az elmúlt években, és számtalan kiváltságot élveznek az állami fenntartású iskolákhoz képest.


Munkatársaink, Szabó Kata és Kertész Anna nagy összeállítást készítettek a Vasárnapi Hírek számára. A cikk „Nem hit kérdése” címmel a december 3-án megjelent friss VH-ban olvasható.

A jelentkezők közötti válogatás lehetősége, finanszírozási biztonság, egyéni tanterv és szabad tankönyvválasztás – ennyivel jut több egy egyházi iskolának az államiaknál
 - Egyre több szülő választja az egyházi iskolákat, de nem feltétlenül vallási meggyőződésből
- A kormány oktatási reformjainak következményeképpen spontán módon valósul meg mindaz, amiről Lázár János minapi mondatai szólnak: az egyház lassan vezető szerephez jut az oktatásban


A részletek, érintett szülők és a folyamatokat jól ismerő szakértők megszólalásaival, a friss VH-ban.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!