Gyilkosság áldozata lesz a férj, a feleség már nem bírta az évtizedes testi-lelki megaláztatást. Nem lehetett gyerekük – ez volt a baj! Ez a "Sovány angyalok" című regény története, egészen röviden. A friss Vasárnapi Hírekben a mű szerzőjét, Kiss Noémit Kádár-kori társadalmi és privát tabukról, ezeknek a tabuknak a kibeszélhetőségéről kérdezte Rácz I. Péter.

 
Kiss Noémi - Fotó: Üveges Zsolt

"A Sovány angyalok elbeszélője nem hagyományos női alak, Lívia megöli a férjét, az ok pedig az „üres has”-ra, azaz a meddőségre vezethető vissza…" - mondja el KIss Noémi, a meddőséggel kapcsolatos korábbi felfogást pedig így vázolja:

"A meddőség egészen a lombikprogramok elindulásáig többnyire a nőkre szállt vissza. Századokon át, ha terméketlen volt egy kapcsolat, a nőt hibáztatták – és ez duplán megterheli a lelket. Az önvád nyilván nem segít a gyereknemzésben, a szexuális élet megromlik, és ez mindkét nem számára komoly probléma. De nem a meddőségről szól a könyvem, hanem a meddőséget kísérő érzésekről, az arról való beszéd lehetőségéről. Mivel ezt a nőknek titkolniuk kell. Legalábbis abban a kispolgári, értelmiségi közegben, ahol játszódik a történet, mindenképpen."

A beszélgetésből kiderül, hogy a gyermekszülésért a regény szerzője maga is megküzdött:

"Amikor az orvos az első rendelésen azt mondta, meglátjuk, sikerülni fog, akkor éreztem először, hogy megnyugodtam. De odáig hosszú volt az út. Mintha egy mély, feneketlen kút volna, nem is beszéltünk róla – háttal feküdtünk a szobánkban, csak halkan sírtam néha, és minden reggel egy nagy téglával a mellkasomon ébredtem. Kapod a tanácsokat: simogass babát, szedj vitamint, utazzatok el! Szurkálnak tűvel, masszíroznak, hipnotizálnak, és semmi eredménye. Eddig védekezned kellett, hogy ne legyen gyereked – és aztán tényleg nem lesz. Van ebben valami önbeteljesítő. Modern, technikai meddőség ez már… Aztán megszülettek az ikrek" - meséli Kiss Noémi.

A "Sovány angyalok" története szerint a házaspár fokozódó feszültsége gyilkosságig fajul.
"Simogass babát!" címmel a friss VH-ban megjelent interjúnkban erről is részleteket olvashat. 

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!