Sikertörténetként nyilatkozik az iskolák állami fenntartásba vételéről Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, azonban ezt az iskolaigazgatók, névtelenségbe burkolózó pedagógusok folyamatosan cáfolják.

A Hálózat a Tanszabadságért honlapot hozott létre, amelyre az érintettek beküldhetik azokat a problémákat, amelyekkel nap mint nap szembesülnek. Gyakori például, hogy az iskoláknál nincs pénz a mindennapi kiadásokra, de ha van, nem egyértelmű hogy ezeket ki és hogyan kezelheti. Az egyik bejegyzés szerint előfordul, hogy a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (KLIK) tankerületi hivatalát egy iskolában helyezik el, ezért a tanároknak le kellett mondaniuk egy teremről, vagy a szertárról. Egy másik arról számol be, hogy az utazó gyógypedagógusok közül van, aki gyalog vagy stoppal közlekedik a települések között, mert utazási költségeik térítése továbbra is megoldatlan, és ez számukra akár havi 40 ezer forint kiesést is jelenthet. De sorjáznak azok a bejegyzések, amelyek a laikus számára apróságnak tűnhetnek, de az iskolák és tanárok életében nagy gondot jelentenek: például a pedagógusok továbbképzésének ügyeiről is a KLIK dönt. Méghozzá nagyon lassan, így lemaradnak a jelentkezési határidőkről. A legtöbb gond mégis a duális irányításból fakad, vagyis sok problémának nincs gazdája, nem tudni, hogy az önkormányzat vagy a KLIK az illetékes.

Nem csak az iskolák és a pedagógusok elégedetlenek az oktatás államosításával, sok tankerületi igazgató is rosszabbul járt, mint amire eredetileg számított. A Népszabadság értesülései szerint az oktatási államtitkárság rosszul állapította meg a bérüket, így sokuknak csökkent a fizetése korábbi pozíciójukhoz képest – legtöbbjük az önkormányzatok oktatási osztályainak munkatársa vagy iskolaigazgató volt korábban. A megyei tankerületi vezetők 478 ezer forint alapfizetésre és pótlékokra, míg a 198 tankerületi igazgató 402 ezer forintra jogosult a pótlékok nélkül. Közülük többen is jelezték, gondolkodnak rajta, hogy elvállalják-e a megbízatást a csökkenő bér miatt. A minisztérium ezért a fizetésük korrigálását fontolgatja, ami éves szinten 1,6 milliárd pluszkiadást jelentene az államnak. Eközben az iskolákból viszik el a bútorokat, számítógépeket és egyéb eszközöket a nyíregyházi tankerületben a KLIK tankerületi irodájának berendezéséhez, a takarítókat is az iskoláktól „kölcsönzik”, az irodát pedig diákok festették ki gyakorlatként – adta hírül az FNhír24 portál. A KLIK tegnap azt közölte: az új szervezet az oktatási rendszerben meglévő emberi erőforrásokra és vagyonra támaszkodik, ami a közvagyonnal való hatékony és költségtakarékos gazdálkodást kívánja meg. A berendezésükkel kapcsolatban kijelentik: felszerelésükre a központi beszerzések folyamatban vannak, amiket korábban elindítani azért nem lehetett, mert a decemberi átvételt követően derült ki, hogy hol milyen eszközöket örököltek. Az átmeneti időszakban szintén helyi összefogással, „jó szándékú eszköz- és bútorfelajánlásokból” sikerült számos tankerületi irodát berendezni, melyről természetesen átadás-átvételi dokumentumok készültek az iskolák „használaton kívüli eszközeinek ideiglenes felajánlásáról”. A közlemény így zárul: „sajnáljuk, ha kellő információ hiányában mindez félreértéshez vezetve indulatokat szül egyes esetekben”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!