A rendszeres atrocitások, bántalmazások miatt a büntető törvénykönyv módosítását kéri a vasutasok szakszervezete – Meleg János, a szakszervezet elnöke szerint, ha megemelnék a közszolgálatot végző személyek ellen elkövetett erőszakért járó büntetés mértékét, az talán elrettentésként szolgálna.

 

Az elkövetőkre kiróható büntetési tételt a jelenlegi 1–5-ről 2–8 évre hosszabbíttatnák, de javaslatot tettek a minősített esetek szigorítására is.

A MÁV sajtóosztálya által kiadott nyilatkozat szerint a tavalyi évben nyolcvanhét alkalommal érte valamilyen támadás, nemegyszer fizikai erőszak a MÁV jegyvizsgálóit. Az adatok alapján a nagy utasforgalmú budapesti elővárosi vasútvonalak a leginkább érintettek, a bántalmazásoknak csaknem 70 százaléka az itt közlekedő vonatokon történt, ezen belül is a Budapest–Cegléd–Szolnok vonal tűnik a legveszélyesebbnek. Jellemzően felpofozzák vagy leköpik a jegyvizsgálókat – meséli Meleg János, de előfordult olyan is, hogy boxerrel ütötték arcon vagy egyszerűen kidobták a vonatból.

Amellett, hogy szigorúbb szankciókat követelnek, azt is szeretnék elérni, hogy minden vasúti kocsiban legyen kamera felszerelve – ez egyelőre csak az új motorvonatokon, például a váci vagy az esztergomi vonalon megoldott.

FOTÓ: KALLOS BEA, MTI 

 

Címkék: MÁV

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!