Sikeres szezon zárult a Balatonon turisztikai szempontból, de a munkaerőhiányt egyre jobban megsínylik a vendéglátóhelyek és szolgáltatók.

 

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke azt mondja: vannak olyan vendéglátóegységek, amelyek ajtaján egész évben a „zárva” tábla látható, de a bezárás oka nagyon változatos lehet. Vannak olyan helyek, amelyek tulajdonosai, üzemeltetői nem tudják felvenni a versenyt a megnövekedett minőségi igényekkel. „A  Balatonnál jelenleg komoly gasztronómiai forradalom tapasztalható, tudomásul kell venni, hogy a retró Balaton már nem eladható” – fogalmaz a polgármester, de hozzáteszi: természetesen vannak olyan vendéglátósok is, akik egyértelműen a munkaerőhiánnyal indokolják üzletük bezárását. Az ország nyugati felén különösen nehéz felvenni a versenyt a szomszédos Ausztriával, a szakemberek külföldre vándorlása a Balatonnál is érezhető, és a létszám mellett az alkalmazottak szaktudásának hiánya is komoly gondot jelent.

Márpedig a munkaerőigény egyre nagyobb, mert a Balatonhoz évről évre egyre több turista érkezik. Az idei szezonban voltak olyan forró hétvégék, amikor gyakorlatilag „tele voltak” a tóparti települések, a strandokon pedig alig lehetett egy törölközőnyi helyet találni. Szigliget polgármestere szerint biztosan van olyan lélektani határ, melyet átlépve, már „élhetetlenné” válna a Balaton, de ez még nem fenyegeti a régiót. Ugyanakkor fontosnak tartja annak tudatosítását, hogy a Balaton nem csak a parti településekből áll, a jövő szempontjából fontos a teljes körű „régiós gondolkodás”. A települések évek óta igyekszenek kiterjeszteni a szezont, hogy a vendégek számára ne csak júliusban és augusztusban legyen vonzó a Balaton.

„A legerősebb még mindig a nyári szezon, de egyre versenyképesebbek a másik három szezon szolgáltatásai is. Az év eddigi időszakában több vendég érkezett a Balatonhoz, mint az elmúlt év azonos időszakában. Az enyhébb január, február és a szinte nyárias április-május sok vendéget vonzott a régióba” – mondja Balassa Balázs, aki szerint már vannak eredmények a szezon kiterjesztésének ügyében. Fontos fejleménynek tartja, hogy a pályázati rendszer is változott, és ma már turisztikai régiókban nem lehet csak a nyári szezonban működő szolgáltatásokra pályázni, és a támogatási rendszer is az „egész éves Balaton megvalósítását” erősíti. Mindebben Balassa Balázs szerint a gasztronómiának és az egészségturizmusnak van kulcsszerepe.

„A vállalkozói szféra szereplőiben tudatosítani kell a négy évszakos Balaton fontosságát, amely a munkaerőhiányt is csökkentené, hiszen még mindig sokkal könnyebben talál szakképzett munkaerőt az, aki egész éves munkalehetőséget kínál” – mondja, és példát is hoz: Szigligeten például egész évben nyitva tart a strand, működő vizesblokkokkal, nagyobb rendezvényekkel, szaunával, télen jégpályával, és nyitva tartó vendéglátóegységgel.

FOTÓ: SZIGETVÁRY ZSOLT, MTI

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!