Életmentés helyett arcmentés. - A világot sokkolta, Európa vezetőit csúcstalálkozóra késztette a líbiai menekültek múlt vasárnapi tragédiája: a Földközi-tengerbe fúlt áldozatok számát 8-900-ra becsülik. Brüsszelben a magyar miniszterelnöknek ismét sikerült szembehelyezkednie a közös európai állásponttal.

Ami igazán szembetűnő, az nem is Orbán Viktor álláspontja és a többségi európai vélemény között feszülő ellentét, hanem az, hogy Orbán ismét csak belpolitikai feszültséget kelt a menekültkérdésből. Pénteki rádióinterjújában kijelentette: Európának egyáltalán nincs szüksége menekültekre, és Magyarország meg is oldaná az ügyet, ha nem kényszerítenének rá közös uniós politikát.

Hogy mi is lenne a magyar megoldás, arról sokat elárul, hogy nemzeti konzultációt akar indítani az ügyben, a következő kérdésekkel: „Egyetért-e azzal, hogy az illegális bevándorlókat őrizetbe kell venni?, Egyetért-e azzal, hogy az illegális bevándorlókat azonnal vissza kell toloncolni?, Egyetért-e azzal, hogy az illegális bevándorlóknak dolgozniuk kell addig, amíg itt vannak, hogy kitermeljék az itteni költségeiket?”. Mindezt azzal egészítette ki: bevándorlók helyett a „cigányok munkába állításával” kell pótolni a hiányzó munkaerőt.

Mindeközben az EU vezetői úgy döntöttek, megháromszorozzák a földközi-tengeri kutató- és mentőakciók költségvetését. Ez az összeg nagyjából 5 százaléka annak, amit az EU beszédek és dokumentumok fordítására költ. Emberi jogi szervezetek a csúcstalálkozó eredményét úgy kommentálták: az arcmentésre talán elég, életmentésre bizonyosan kevés.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!